Dodaj do gulaszu albo zupy. Gochujang to spalacz tłuszczu i pogromca toksyn

Czym jest gochujang i jak może nam się przysłużyć?
Czym jest gochujang i jak może nam się przysłużyć?123RF/PICSEL
  • Polscy smakosze coraz chętniej odkrywają tajniki kuchni z dalekich zakątków świata.
  • Od kilku lat rosnącą popularnością cieszą się potrawy koreańskie.
  • O ile większość z nas kojarzy, czym jest kimchi, o tyle pasta gochujang nadal może wzbudzać wątpliwości. Tymczasem to specjał, który kapitalnie urozmaici lokalne posiłki.

Gochujang: Co to takiego?

Pasta gochujang to nieodzowny produkt w koreańskich spiżarniach
Pasta gochujang to nieodzowny produkt w koreańskich spiżarniach123RF/PICSEL

Tradycyjny specjał z długą historią

Zobacz również:

    Koreańska pasta chili: Jakie ma właściwości zdrowotne?

    • Za pikantny smak odpowiadana kapsaicyna obecna w ostrych papryczkach. Składnik ten pobudza metabolizm i przyspiesza spalanie tłuszczu, więc włączenie pasty gochujang do posiłków polecane jest osobom o spowolnionej przemianie materii i chcących pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Dodatkowo hamuje apetyt, więc łatwiej będzie opanować nagłą ochotę na niezdrowe przekąski i kontrolować wielkość porcji.
    • Jedzenie pasty gochujang zaleca się dla zdrowia serca. Jej dobroczynne właściwości związane są z obecnością w składzie zarówno potasu, jak i wspomnianej kapsaicyny. Sprzyjają one obniżaniu poziomu złego cholesterolu, który jest częstą przyczyną problemów na tle układu sercowo-naczyniowego.
    • Procesy fermentacji żywności są nam znane ze względu na umiłowanie Polaków do różnorodnych kiszonek. Pastę gochujang również można uznać za naturalny probiotyk, którego przyjmowanie sprzyja zdrowiu jelit i sprawnemu usuwaniu z nich toksyn oraz zalegających resztek pokarmowych.
    Kuchnia koreańska zdobywa coraz szersze grono wielbicieli również nad Wisłą
    Kuchnia koreańska zdobywa coraz szersze grono wielbicieli również nad Wisłą123RF/PICSEL

    Do czego używać pasty gochujang?

    Jak zrobić koreańskie placki z kimchi?Interia KulinariaInteria Kulinaria