Delikatne desery
Przygotujesz je w kilka chwil!

Róże z jabłek
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 2-3 czerwone jabłka
- 4 łyżki dżemu morelowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 cytryny
- 2 łyżki cukru
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzej do 180 stopni C (opcja góra-dół). Jabłka przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój w bardzo cieniutkie plasterki. Zagotuj 2 szklanki wody. Do wrzątku dodaj cukier i sok z cytryny. Wrzuć plasterki jabłek i gotuj 2 minuty po to, by zmiękły i można je było formować. Osącz je na durszlaku.Ciasto lekko rozwałkuj. Przetnij wszerz na pół, a potem każdą część wzdłuż na 4 paski. Paski można jeszcze lekko rozwałkować, żeby były dłuższe. Każdy posmaruj dżemem i ułóż na nim plasterki jabłka. Posyp je cynamonem. Złóż pasek w połowie i zwiń. Róże wstawiaj do foremek na muffinki lub papilotek. Piecz ok. 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika posyp cukrem pudrem i podawaj jeszcze ciepłe.

Borówkowe muffiny
Składniki
- 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl. cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 jajko
- 180 g jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- 1/2 szkl. mleka
- 200 g borówek
- krem
- 150 ml śmietany kremówki
- 200 g mascarpone
- 100 g borówek
- 1 łyżka cukru pudru
- kilka listków mięty
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Osobno połącz ze sobą mokre (jogurt z jajko, olej, sok z cytryny, skórka) i suche składniki (mąka, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, soda). Mokre składniki wlej do suchych i całość dokładnie wymieszaj. Dodaj 150 g borówek i delikatnie wmieszaj. Ciasto przełóż do papilotek i foremek na muffinki (do 3/4 wysokości). Pozostałym borówkami udekoruj powierzchnię ciastek. Piecz ok. 30 minut. Wyjmij je z piekarnika, przełóż na kratkę i zostaw do wystudzenia. Przygotuj krem: borówki zagotuj z łyżką cukru na małym ogniu, by puściły sok. Ubij kremówkę, połącz ją z mascarpone, wymieszaj. Dodaj ostudzone borówki z sokiem. Krem przełóż do rękawa cukierniczego i udekoruj muffinki, dodatkowo - owocami i listkami mięty