Reklama

Reklama

Delikatne desery

Przygotujesz je w kilka chwil!

Róże z jabłek

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2-3 czerwone jabłka
  • 4 łyżki dżemu morelowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do 180 stopni C (opcja góra-dół). Jabłka przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój w bardzo cieniutkie plasterki. Zagotuj 2 szklanki wody. Do wrzątku dodaj cukier i sok z cytryny. Wrzuć plasterki jabłek i gotuj 2 minuty po to, by zmiękły i można je było formować. Osącz je na durszlaku.Ciasto lekko rozwałkuj. Przetnij wszerz na pół, a potem każdą część wzdłuż na 4 paski. Paski można jeszcze lekko rozwałkować, żeby były dłuższe. Każdy posmaruj dżemem i ułóż na nim plasterki jabłka. Posyp je cynamonem. Złóż pasek w połowie i zwiń. Róże wstawiaj do foremek na muffinki lub papilotek. Piecz ok. 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika posyp cukrem pudrem i podawaj jeszcze ciepłe.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje