Delikatne desery

Przygotujesz je w kilka chwil!

Jabłkowe róże
Jabłkowe róże123RF/PICSEL

Róże z jabłek

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do 180 stopni C (opcja góra-dół). Jabłka przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój w bardzo cieniutkie plasterki. Zagotuj 2 szklanki wody. Do wrzątku dodaj cukier i sok z cytryny. Wrzuć plasterki jabłek i gotuj 2 minuty po to, by zmiękły i można je było formować. Osącz je na durszlaku.Ciasto lekko rozwałkuj. Przetnij wszerz na pół, a potem każdą część wzdłuż na 4 paski. Paski można jeszcze lekko rozwałkować, żeby były dłuższe. Każdy posmaruj dżemem i ułóż na nim plasterki jabłka. Posyp je cynamonem. Złóż pasek w połowie i zwiń. Róże wstawiaj do foremek na muffinki lub papilotek. Piecz ok. 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika posyp cukrem pudrem i podawaj jeszcze ciepłe.

Szarlotka w szklance - błyskawiczny przepis na deserInteria Kulinaria
Borówkowe muffiny
Borówkowe muffiny123RF/PICSEL

Borówkowe muffiny

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Osobno połącz ze sobą mokre (jogurt z jajko, olej, sok z cytryny, skórka) i suche składniki (mąka, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, soda). Mokre składniki wlej do suchych i całość dokładnie wymieszaj. Dodaj 150 g borówek i delikatnie wmieszaj. Ciasto przełóż do papilotek i foremek na muffinki (do 3/4 wysokości). Pozostałym borówkami udekoruj powierzchnię ciastek. Piecz ok. 30 minut. Wyjmij je z piekarnika, przełóż na kratkę i zostaw do wystudzenia. Przygotuj krem: borówki zagotuj z łyżką cukru na małym ogniu, by puściły sok. Ubij kremówkę, połącz ją z mascarpone, wymieszaj. Dodaj ostudzone borówki z sokiem. Krem przełóż do rękawa cukierniczego i udekoruj muffinki, dodatkowo - owocami i listkami mięty

Przepis na babeczki marchewkoweInteria Kulinaria
Show
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas