Reklama

Reklama

Delikatne leczo dla każdego (po 12. miesiącu)

Dzisiaj podaję wam przepis na delikatne leczo dla maluchów. Jako dodatek możesz ugotować ziemniaki, kiełbasę, ryż lub podać je z pieczywem. Jest smaczne i pożywne.

Często gotuję go więcej i pasteryzuję w słoikach na zimę. Teraz jest sezon na cukinię i paprykę, które są niezbędnym składnikiem tej potrawy.

Składniki:


  • 1-2 cebule
  • 2 czerwone papryki
  • 2 białe papryki
  • 2 cukinie
  • 1 kg pomidorów
  • 0,5 l bulionu
  • szczypta ostrej papryki (dla malucha można odłożyć porcję lecza nie przyprawiając jej)
  • 2-3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
  • sól + ulubione przyprawy i zioła

Reklama

Sposób przygotowania:

Warzywa dokładnie umyj. Cebulę obierz i drobno pokrój. Paprykę postaraj się obrać ze skóry obieraczką do jarzyn, lub innymi domowymi sposobami i pokrój w kostkę. Cukinię obierz, a pomidory sparz i pokrój w kostkę.

W garnku rozgrzej olej i podsmaż cebulę. Następnie dodaj paprykę. Po chwili dodaj cukinię z pomidorem i zalej całość niewielką ilością bulionu. Kiedy warzywa puszczą trochę wody sprawdź czy nie jest jej za mało i w razie potrzeby dolej bulionu. Gotuj aż papryka będzie miękka (około 1godziny).

Dwunastomiesięcznemu maluchowi możesz odebrać porcję nie przyprawiając jej i zmiksować, a resztę przyprawić według upodobań nie zapominając o dodaniu ostrej papryki. :-)

Smacznego!

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje