Delikatne leczo dla każdego (po 12. miesiącu)
Dzisiaj podaję wam przepis na delikatne leczo dla maluchów. Jako dodatek możesz ugotować ziemniaki, kiełbasę, ryż lub podać je z pieczywem. Jest smaczne i pożywne.
Często gotuję go więcej i pasteryzuję w słoikach na zimę. Teraz jest sezon na cukinię i paprykę, które są niezbędnym składnikiem tej potrawy.
Składniki:
- 1-2 cebule
- 2 czerwone papryki
- 2 białe papryki
- 2 cukinie
- 1 kg pomidorów
- 0,5 l bulionu
- szczypta ostrej papryki (dla malucha można odłożyć porcję lecza nie przyprawiając jej)
- 2-3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
- sól + ulubione przyprawy i zioła
Sposób przygotowania:
Warzywa dokładnie umyj. Cebulę obierz i drobno pokrój. Paprykę postaraj się obrać ze skóry obieraczką do jarzyn, lub innymi domowymi sposobami i pokrój w kostkę. Cukinię obierz, a pomidory sparz i pokrój w kostkę.
W garnku rozgrzej olej i podsmaż cebulę. Następnie dodaj paprykę. Po chwili dodaj cukinię z pomidorem i zalej całość niewielką ilością bulionu. Kiedy warzywa puszczą trochę wody sprawdź czy nie jest jej za mało i w razie potrzeby dolej bulionu. Gotuj aż papryka będzie miękka (około 1godziny).
Dwunastomiesięcznemu maluchowi możesz odebrać porcję nie przyprawiając jej i zmiksować, a resztę przyprawić według upodobań nie zapominając o dodaniu ostrej papryki. :-)
Smacznego!