Delikatne ryby zapieczone pod ziołową skorupką

Dorsz z koperkową kruszonką
Dorsz z koperkową kruszonką 123RF/PICSEL

Dorsz z koperkową kruszonką

Składniki

- podstawowe:

  • 6 filetów z dorsza
  • 1/3 kostki masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 mały pęczek koperku
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej

- przyprawy i dodatki:

  • sok z 1/2 cytryny
  • sól
  • mielony biały pieprz
  • po szczypcie suszonego tymianku, rozmarynu oraz oregano
6 porcji

Sposób przygotowania:

Dobre rady kucharza

Mintaj w mundurku orzechowym

Mintaj w mundurku orzechowym dosłownie rozpływa się w ustach
Mintaj w mundurku orzechowym dosłownie rozpływa się w ustach123RF/PICSEL

Składniki

- podstawowe:

  • 4 polędwiczki z mintaja
  • 2 dag suszonych borowików
  • 1/4 szkl. orzechów laskowych
  • 1 grubsza kromka czerstwego pszennego pieczywa

- przyprawy i dodatki:

  • 4 łyżki masła
  • gałka muszkatołowa
  • po 3 gałązki tymianku oraz natki pietruszki
  • sól
  • grubo mielony kolorowy pieprz
4 porcji

Sposób przygotowania:

Morszczuk pod pierzynką

Morszczuk pod pierzynką z dodatkiem bazylii i pomidorków
Morszczuk pod pierzynką z dodatkiem bazylii i pomidorków123RF/PICSEL

Składniki

- podstawowe:

  • 4 filety z morszczuka
  • 1/3 kostki masła
  • 5 dag tartego parmezanu
  • 1 duży pęczek ziół: natki,
  • pietruszki, bazylii i koperku
  • 8 małych pomidorków

- przyprawy i dodatki:

  • 5 łyżek bułki tartej
  • sok oraz skórka z 1 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki mielonych migdałów
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do formy
4 porcji

Sposób przygotowania:

Tina
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?