Delikatne ryby zapieczone pod ziołową skorupką
Twoi bliscy chętniej zjadają rybkę, gdy usmażysz ją w panierce? Zamiast tego zaproponuj im wyjątkowo smakowite otoczki i przyrządź danie w piekarniku. Jest to o wiele lepsze i zdrowsze rozwiązanie. Koniecznie wypróbuj nasze przepisy na dorsza, mintaja i morszczuka w zupełnie innej odsłonie.
Dorsz z koperkową kruszonką
Sposób przygotowania:
1. Filety z dorsza opłucz, wytrzyj do sucha, potem skrop sokiem z cytryny. Rybę posyp solą oraz białym pieprzem. Odłóż na bok. Koperek opłucz, osusz, posiekaj.
2. Mąkę wsyp do miseczki. Dodaj koperek, suszone zioła oraz sól i pieprz (do smaku). Dołóż masło pokrojone na kawałeczki oraz musztardę francuską. Składniki rozcieraj palcami, aż powstaną drobne grudki. Kruszonkę schłodź.
3. Żaroodporną formę wyłóż pergaminem. Ułóż na niej filety. Posyp grubą warstwą koperkowej kruszonki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz ok. 30 minut, aż ziołowa kruszonka ładnie się zrumieni. Gotową rybę podawaj np. z sałatką z czarnej soczewicy oraz pomidorów.
Dobre rady kucharza
Jeśli nie przepadasz za intensywnym zapachem morskich ryb, możesz moczyć filety rybne (ok. 15 minut) w wodzie z kosteczkami lodu. Morski zapach będzie dzięki temu nieco łagodniejszy.
Formę z rybą przed włożeniem do piekarnika przykryj folią aluminiową. Będziesz mieć pewność, że ryba nie będzie przesuszona. Usuń folię pod koniec pieczenia, by skorupka ładnie się zrumieniła.
Aby usunąć zapach ryby z deski do krojenia, przetrzyj ją połówką cytryny. Odstaw na 20 minut. Umyj i wysusz.
Mintaj w mundurku orzechowym
Sposób przygotowania:
1. Borowiki oraz orzechy osobno zmiel w młynku do orzechów. Pieczywo pokrusz w malakserze. Zioła opłucz, posiekaj. Okruszki chleba, zmielone orzechy i grzyby wymieszaj z masłem (trochę zostaw do formy). Domieszaj zioła, gałkę oraz sól i pieprz (do smaku).
2. Formę posmaruj odłożonym masłem. Polędwiczki z mintaja opłucz, osusz, oblep przygotowaną masą. Ułóż w formie. Piecz ok. 25 minut w temp. 190 st. Udekoruj.
Morszczuk pod pierzynką
Sposób przygotowania:
1. Filety oprósz solą i pieprzem. Skrop sokiem z cytryny. Odstaw na 20 minut.
2. Zioła posiekaj, wymieszaj z posiekanym czosnkiem i masłem. Masę przypraw solą i pieprzem. Posypka: bułkę tartą wymieszaj ze skórką, oliwą, migdałami i serem.
3. Formę natłuść. Ułóż w niej rybę. Na każdym kawałku rozsmaruj trochę masła ziołowego. Posyp posypką. Piecz 25 minut w 190 st. Pod koniec dodaj pokrojone pomidorki.