Składniki na 6 porcji: - 35 dag mąki,- 15 dag masła,- 3 żółtka,- 2 łyżki śmietany, sól,- 1kg wieprzowiny,- 25 dag słoniny,- cebula,- 2 żółtka, sól, pieprz Przygotowanie: Mięso i słoninę pokroić, zemleć, posolić, popieprzyć, dodać przyprawę do pasztetu. Wymieszać z posiekaną cebulą i 2 żółtkami. Dobrze wyrobić. Z mąki, 2 żółtek i masła szybko zagnieść ciasto, po czym rozwałkować je. Formę wyłożyć folią aluminiową, na spodzie i bokach położyć ciasto. Wypełnić farszem, przykryć warstwą ciasta. Wierzch posmarować żółtkiem zmieszanym ze śmietaną. Piec 15 minut w temp. 240 st. C, przykryć folią, zmniejszyć temp. do 200 st. C. Piec jeszcze 50 minut.