Reklama

Reklama

Delikatny pasztet w cieście

Idealna przekąska.

Składniki na 6 porcji:

- 35 dag mąki,
- 15 dag masła,
- 3 żółtka,
- 2 łyżki śmietany, sól,
- 1kg wieprzowiny,
- 25 dag słoniny,
- cebula,
- 2 żółtka, sól, pieprz

Przygotowanie:

Mięso i słoninę pokroić, zemleć, posolić, popieprzyć, dodać przyprawę do pasztetu. Wymieszać z posiekaną cebulą i 2 żółtkami. Dobrze wyrobić. Z mąki, 2 żółtek i masła szybko zagnieść ciasto, po czym rozwałkować je. Formę wyłożyć folią aluminiową, na spodzie i bokach położyć ciasto. Wypełnić farszem, przykryć warstwą ciasta. Wierzch posmarować żółtkiem zmieszanym ze śmietaną. Piec 15 minut w temp. 240 st. C, przykryć folią, zmniejszyć temp. do 200 st. C. Piec jeszcze 50 minut.

Smacznego
Dowiedz się więcej na temat: pasztety

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje