Deser naleśnikowy z wiśniami i lodami waniliowymi
Z dokładną instrukcją foto.
Składniki:
- słoik wiśni (720 ml)
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 200 ml mleka
- 2 łyżki wody mineralnej
- 100 g mąki
- 30 g migdałów w płatkach
- 3-4 gałki lodów waniliowych
- cukier puder
- masło i papier do pieczenia
Przygotowanie:
Jajka ubijać za pomocą robota kuchennego ok. 5 minut, stopniowo wsypując 2 łyżki cukru. Dodać mleko. Stopniowo dodawać mąkę. Dodać 2 łyżki wody mineralnej. Blachę podgrzać w piekarniku, wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować masłem.
Ciasto wylać na blachę, wyrównać. Osączone wiśnie układać na cieście i piec 12 minut w 200 st. C. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem, zrolować i pokroić. Nałożyć po gałce lodów.
Posypać uprażonymi bez tłuszczu płatkami migdałowymi.