Deser pod śmietankową chmurką

Gdy masz ochotę na coś słodkiego.

Czas przyrządzenia: ok. 30 minut

Składniki

  • 30 dag biszkoptów kakaowych
  • lub ciemnych herbatników
  • 300 ml śmietany 30 proc.
  • 3 łyżki cukru pudru
  • listki mięty
  • 30 dag wiśni
  • 3 łyżki cukru
  • 50 ml likieru wiśniowego

Sposób przygotowania

1. Wiśnie umyj, przekrój na połówki i usuń pestki. Wsyp do garnka, dodaj cukier i duś przez 10 minut. Wystudź i dodaj likier. 

2. Śmietanę ubij na sztywno, pod koniec dodając cukier. Biszkopty drobno pokrusz. 

3. Na dno pucharków wyłóż trochę wiśni, nałóż warstwę z biszkoptów, a następnie śmietanę. Przykryj porcją wiśni. Udekoruj śmietaną, miętą i biszkoptami. Schładzaj godzinę. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje