Deser w waflach do lodów
Składniki na 15 porcji. Czas: około 70 minut. Porcja: 160 kcal.

Składniki
- 250 ml kremówki 36 proc.
- 8 dag białej czekolady
- 4 jajka
- sól
- 8 dag cukru
- po 6 dag masła i mąki
- 10 dag kwaśnej śmietany
- 4 dag skrobi ziemniaczanej
- 25 dag owoców
- soda
- rurki
- 15 wafelków
Kremówkę umieść w rondelku, doprowadź do wrzenia, zdejmij z ognia. Czekoladę połam na kawałki. Rozpuść ją w gorącej kąpieli wodnej, przestudź. Cały czas mie szając, stopniowo wlewaj przestudzoną kremówkę. Wymieszaj, odstaw do lodówki do następnego dnia.
Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Żółtka ubij na puszystą pianę z 6 dag cukru. Dodaj rozpuszczone i przestudzone masło, kwaśną śmietanę oraz mąkę przesianą ze skrobią ziemniaczaną i 2 łyżeczkami sody.
Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli i pozostałym cukrem. Oczyść i posiekaj dowolne owoce, część odłóż, resztę wmieszaj do ciasta razem z pianą z białek. Całość rozlej do wafelków z płaskim dnem. Piecz 45 min w 160 st. Schłodzoną kremówkę z czekoladą ubij na sztywno. Deserki dekoruj kremem, odłożonymi owocami i słodkimi rurkami.
Nawet jeśli brak ci czasu, by upiec „lodowe” babeczki, możesz wykorzystać wafelki i kupne słodycze. Umieść w środku posiekane batoniki, drobne czekoladki, pokruszone ciasteczka, orzeszki, lentilki lub inne dowolne przysmaki. Całość udekoruj bitą śmietaną w sprayu i, ewentualnie, gotowymi posypkami. Twój maluch będzie zachwycony!