Deser ze śmietaną i owocami
Śmietanę 18 proc. wymieszaj z jogurtem, dwiema łyżkami cukru i cukrem waniliowym.
Składniki na 4 porcje:
- 300 ml śmietany 18 proc.
- 200 ml śmietany 30 proc
- 200 ml jogurtu
- 4 łyżki cukru pudru
- cukier waniliowy
- szczypta imbiru
- szczypta mielonego kardamonu
- imbir kandyzowany
- owoce sezonowe: truskawki, poziomki, maliny
Sposób przygotowania:
1. Śmietanę 18 proc. wymieszaj z jogurtem, dwiema łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Zmiskuj blenderem. Schłodź. Śmietanę 30 proc. ubij z resztą cukru na puszystą masę. Dodaj do niej przyprawy, miksuj jeszcze kilka chwil. Umyj i osusz owoce.
2. W pucharkach układaj pokrojone owoce, śmietanę z jogurtem, imbir kandyzowany i znów owoce. Przykryj warstwą śmietany i udekoruj owocami. Deser chłodź godzinę w lodówce. W gorące dni zamiast jednej warstwy śmietany możesz dodać lody.
Czas przygotowania: ok. godziny