Deserowa z lodami
Kawowy deser dla ochłody

Składniki
- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 4 duże łyżki lodów waniliowych lub śmietankowych
- 1,5 szklanki mleka (może być zarówno zwykłe, jak i roślinne)
15 min
2 porcji
Składniki
- pianki i małe karmelki do dekoracji
- czekolada rozpuszczona (lub syrop czekoladowy) do polania ew. listki mięty
- kostki lodu
- łyżeczka cukru (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
1. Kawę rozpuść w 2/3 szklanki wrzątku. Gdy całkiem przestygnie, wlej ją do miksera, dodaj mleko i włóż lody. Zmiksuj, aż napój spieni się u góry.
2. Do szklanek lub słoiczków włóż kostki lodu. Wlej kawę z lodami. Napój udekoruj piankami, karmelkami, listkami mięty, polej płynną czekoladą lub syropem czekoladowym i od razu podaj.
3. Tak przygotowany napój jest dostatecznie słodki dzięki dodatkowi lodów. Jeśli jednak wolisz słodszy napój, zaparzając kawę dodaj łyżeczkę cukru lub więcej.