Deserowa z lodami

Kawowy deser dla ochłody

Kawa z lodami
Kawa z lodami123RF/PICSEL

Składniki

  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 4 duże łyżki lodów waniliowych lub śmietankowych
  • 1,5 szklanki mleka (może być zarówno zwykłe, jak i roślinne)
15 min
2 porcji

Składniki

  • pianki i małe karmelki do dekoracji
  • czekolada rozpuszczona (lub syrop czekoladowy) do polania ew. listki mięty
  • kostki lodu
  • łyżeczka cukru (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

1. Kawę rozpuść w 2/3 szklanki wrzątku. Gdy całkiem przestygnie, wlej ją do miksera, dodaj mleko i włóż lody. Zmiksuj, aż napój spieni się u góry. 

2. Do szklanek lub słoiczków włóż kostki lodu. Wlej kawę z lodami. Napój udekoruj piankami, karmelkami, listkami mięty, polej płynną czekoladą lub syropem czekoladowym i od razu podaj. 

3. Tak przygotowany napój jest dostatecznie słodki dzięki dodatkowi lodów. Jeśli jednak wolisz słodszy napój, zaparzając kawę dodaj łyżeczkę cukru lub więcej.

Bananowe lody z cynamonemInteria Kulinaria
Świat kobiety
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?