Jak wybrać idealne kafelki do kuchni? Kieruj się tą zasadą
Wybór płytek ściennych i podłogowych do kuchni nie należy do łatwych. Musimy pogodzić świetną jakość, funkcjonalność, estetykę i swój własny, unikalny styl. Jak wybrać kafelki idealne? Eksperci mówią o kilku zasadach.

Specjaliści radzą, by wybierając płytki do kuchni, kierować się głównie wielkością pomieszczenia, jego kształtem i wysokością. Jeden rodzaj płytek sprawdzi się lepiej w oddzielnej kuchni z dostępem do dziennego światła, a inny - w malutkim aneksie kuchennym. Na co jeszcze zwrócić uwagę?
Jakie płytki wybrać do kuchni? Eksperci mają kilka rad
Przed zakupem płytek do kuchni warto rozpatrzyć kilka kwestii. Jeśli domownicy sporo gotują i spędzają w kuchni dużo czasu, to świetnie sprawdzą się płytki nieporowate, gładkie i łatwe w czyszczeniu. Płytki kuchenne muszą też dobrze zgrać się z ogólnym stylem panującym w mieszkaniu i pasować kolorystycznie do ścian, mebli i dodatków.
Płytki kuchenne, położone na podłodze powinny być odporne na uszkodzenia oraz wilgoć, wytrzymałe, łatwe w czyszczeniu i antypoślizgowe.
Przy wyborze kuchennych płytek powinniśmy też wziąć pod uwagę ich rozmiar. Warto pamiętać, że drobne płytki lepiej sprawdzają się w niedużych przestrzeniach, a większe - w tych przestronnych.
Zobacz również: Płytki w łazience straszą wyglądem? Nie musisz ich skuwać. Pomoże proste rozwiązanie

Płytki do kuchni: Jaki materiał wybrać?
Najpopularniejsze materiały pytek kuchennych to:
- glazura,
- gres,
- terakota,
- klinkier,
- mozaika.
Glazura jest bardzo lekka, elegancka i delikatna - powstaje z drobnoziarnistej, wypiekanej w wysokiej temperaturze gliny. Nie absorbuje wilgoci, ale nadaje się jedynie na pokrycie ścian. Na podłodze szybko ulegnie uszkodzeniu.
Gres produkuje się z kamionki, którą dodatkowo uszlachetnia się glinem, skaleniem, kaolinem, piaskiem kwarcowym oraz barwnikami mineralnymi. W przeciwieństwie do glazury, gres jest bardzo odporny na uszkodzenia i łatwo utrzymać go w czystości. Świetnie imituje też drewniane deski lub beton.
Klinkier powstaje poprzez suszenie gliny. Jego wielką zaletą jest fakt, że nie chłonie on wilgoci, ale wadą - cena. To niestety drogi, luksusowy materiał.
Terakota powstaje poprzez wymieszanie drobnoziarnistej gliny z piaskiem lub szamotem. Płytki z niej wykonane mają różne faktury, wzory i kolory i świetnie sprawdzają się zarówno na ścianie jak i na podłodze. Terakotę szybko i łatwo się czyści, więc jest lubianym, popularnym materiałem.
Mozaika to natomiast drobne płytki, którymi można ozdabiać zarówno ściany jak i podłogę. Wykonywana jest m.in. z takich materiałów jak:
• szkło barwione borem, kadmem, selenem, awenturynem czy masą perłową,
• smalta - szkło z dodatkiem soli potasu oraz naturalnych barwników,
• ceramika,
• metal,
• kamień naturalny i imitacje,
• drewno bambusowe,
• masa perłowa.
Jak znaleźć idealne płytki do kuchni? Sprawdź parametry
Eksperci zwracają uwagę na to, że kafelki kuchenne powinny cechować się wysoką funkcjonalnością i jakością wykonania. Ważne są więc parametry techniczne takie jak nasiąkliwość i klasa ścieralności. Kafelki kuchenne ścienne powinny być oznaczone II klasą, a podłogowe - III lub wyższą.
Ważna jest także antypoślizgowość - najwyższe oznaczenia to R10 i R11.
Kolejne parametry to twardość i wytrzymałość na zaginanie, określane parametrem MPa. W przypadku płytek na podłogę wartość ta powinna wynosić nie mniej niż 22MPa i 15MPa w przypadku tych na ściany.