Deserowe marzenie w czekoladzie
Wyjątkowe pączki, wzbogacone dżemem morelowym i posiekanymi pistacjami

Składniki
- 500 g mąki
- 30 g drożdży
- 200 ml ciepłego mleka
- 2 łyżki stopionego masła
- 50 g cukru
- 2 żółtka
- szczypta soli
- kieliszek rumu
- litr oleju
- 200 g dżemu morelowego
- 2-3 tabliczki mlecznej czekolady
- szklanka pistacji
12 sztuk
Sposób przygotowania
1. Drożdże rozkrusz, rozetrzyj z łyżką cukru, połącz z mlekiem, dodaj łyżkę mąki. Wlej rozczyn do reszty przesianej mąki. Nakryj ściereczką i zostaw na 20 min, by ciasto urosło. Następnie dodaj do ciasta resztę cukru oraz schłodzone masło, żółtka, alkohol, szczyptę soli i wyrób. Odstaw w cieple do wyrośnięcia (pod czystą ściereczką).2. Następnie uformuj pączki i ponownie odłóż, by urosły. Usmaż je na oleju. Gdy ostygną, nadziej je dżemem morelowym za pomocą szprycy. Ostudź.3. Połam i stop czekoladę w gorącej kąpieli wodnej. Polewą dokładnie pokryj pączki. Następnie każdy z nich posyp posiekanymi pistacjami i poczekaj, by polewa zastygła.