Reklama

Reklama

Deserowe marzenie w czekoladzie

Wyjątkowe pączki, wzbogacone dżemem morelowym i posiekanymi pistacjami

Czas przyrządzenia: ok. 90 min
Składniki dla: 12 sztuk

Składniki

  • 500 g mąki
  • 30 g drożdży
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 2 łyżki stopionego masła
  • 50 g cukru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • kieliszek rumu
  • litr oleju
  • 200 g dżemu morelowego
  • 2-3 tabliczki mlecznej czekolady
  • szklanka pistacji

Sposób przygotowania

1. Drożdże rozkrusz, rozetrzyj z łyżką cukru, połącz z mlekiem, dodaj łyżkę mąki. Wlej rozczyn do reszty przesianej mąki. Nakryj ściereczką i zostaw na 20 min, by ciasto urosło. Następnie dodaj do ciasta resztę cukru oraz schłodzone masło, żółtka, alkohol, szczyptę soli i wyrób. Odstaw w cieple do wyrośnięcia(pod czystą ściereczką).

2. Następnie uformuj pączki i ponownie odłóż, by urosły. Usmaż je na oleju. Gdy ostygną, nadziej je dżemem morelowym za pomocą szprycy. Ostudź.

3. Połam i stop czekoladę w gorącej kąpieli wodnej. Polewą dokładnie pokryj pączki. Następnie każdy z nich posyp posiekanymi pistacjami i poczekaj,by polewa zastygła.

Reklama

Świat kobiety

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje