Desery z jabłek
Wszystko, co musisz wiedzieć.
1. Sezon na jabłka już się rozpoczął i potrwa dosyć długo. Dobrze przechowywane owoce będą smaczne również zimą.
2. Najpopularniejszy jabłkowy przysmak to szarlotka, którą można przygotować na wiele różnych sposobów. Warto jednak pamiętać, że jabłka doskonale smakują również z piekarnika, nadają się na soki, kompoty, musy oraz dżemy. Uprażone z dodatkiem cukru i cynamonu są świetnym dodatkiem do naleśników. Robi się z nich placki, knedle i racuchy. Modną nowością są zaś... jajeczne omlety z jabłkami.
3. Przygotowując ciasto na tartę, szarlotkę czy inne słodkie wypieki, pamiętaj o soli. Niewielki jej dodatek sprawi, że smak ciasta będzie wyraźniejszy. Sól najlepiej wsypać do ucieranych jajek. Dzięki temu dodatkowo poprawi się kolor żółtek. Posolone białka natomiast łatwiej i szybciej ubijesz na sztywną pianę.