Reklama

Reklama

Desery ze szczyptą pikanterii

Słodkości na ostro? Spróbuj! Odrobina chilli, imbiru albo świeżo zmielonego pieprzu sprawi, że nawet zwykła babka zyska świeży, intrygujący smak.

Tarta z chilli

Składniki

  • 200 g herbatników kakaowych
  • 100 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 1 i 1/2 szklanki kremówki
  • łyżka cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1/3 łyżeczki płatków chilli (lub 1/3 łyżeczki mielonej)

Sposób przygotowania

1. Herbatniki pokrusz z grubsza i zmiksuj z miękkim masłem. Formę do tarty natłuść i wyłóż herbatnikowym ciastem. Wstaw do lodówki na 30 minut. 

2. Czekoladę połam i włóż do miski. Rozpuść ją w kąpieli wodnej, dodaj chilli i odstaw. Ubij kremówkę z cukrem pudrem, następnie dodaj roztrzepane jajka i wymieszaj. Dodaj powoli płynną czekoladę, cały czas mieszając.

3. Rozgrzej piekarnik do 170 st. C. Wyjmij z lodówki formę ze schłodzonym spodem tarty. Wylej na spód czekoladową masę. Wyrównaj i wstaw do piekarnika. Piecz około 50 minut. Upieczoną tartę odstaw, aby całkowicie wystygła. Dopiero wtedy pokrój i podawaj. Możesz udekorować ją wiórkami startej czekolady z odrobiną chilli albo oprószyć mielonymi migdałami. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje