Reklama

Reklama

Desery ze szczyptą pikanterii

Słodkości na ostro? Spróbuj! Odrobina chilli, imbiru albo świeżo zmielonego pieprzu sprawi, że nawet zwykła babka zyska świeży, intrygujący smak.

Tarta z chilli

Składniki

  • 200 g herbatników kakaowych
  • 100 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 1 i 1/2 szklanki kremówki
  • łyżka cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1/3 łyżeczki płatków chilli (lub 1/3 łyżeczki mielonej)

Sposób przygotowania

1. Herbatniki pokrusz z grubsza i zmiksuj z miękkim masłem. Formę do tarty natłuść i wyłóż herbatnikowym ciastem. Wstaw do lodówki na 30 minut. 

2. Czekoladę połam i włóż do miski. Rozpuść ją w kąpieli wodnej, dodaj chilli i odstaw. Ubij kremówkę z cukrem pudrem, następnie dodaj roztrzepane jajka i wymieszaj. Dodaj powoli płynną czekoladę, cały czas mieszając.

3. Rozgrzej piekarnik do 170 st. C. Wyjmij z lodówki formę ze schłodzonym spodem tarty. Wylej na spód czekoladową masę. Wyrównaj i wstaw do piekarnika. Piecz około 50 minut. Upieczoną tartę odstaw, aby całkowicie wystygła. Dopiero wtedy pokrój i podawaj. Możesz udekorować ją wiórkami startej czekolady z odrobiną chilli albo oprószyć mielonymi migdałami. 

Reklama

Gruszki w winie

Składniki

  • 4 twarde gruszki
  • 2 szklanki białego półsłodkiego wina
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 1/4 łyżeczki mielonej chilli
  • 3 plasterki świeżej kurkumy (opcjonalnie, nadadzą żółty kolor)

Sposób przygotowania

1. Obierz gruszki, od spodu wykrój gniazda nasienne. W rondelku połącz wino z cukrem i przyprawami. Zagotuj, mieszając, aby cukier się rozpuścił. Włóż gruszki do rondelka, płyn powinien je całkowicie przykryć (można dolać trochę wody). Gotuj gruszki do miękkości (10 minut), ale powinny pozostać jędrne. 

2. Wyjmij gruszki i odłóż, aby ostygły. Płyn gotuj, aż uzyska konsystencję sosu (15 minut). Ostudź. Tuż przed podaniem polej nim gruszki. 

Szybkie praliny piernikowe

Składniki

  • szklanka suszonych daktyli, bez pestek
  • szklanka zmielonych dowolnych orzechów
  • po łyżce płatków owsianych i sezamu
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
  • łyżka likieru kawowego (opcjonalnie)
  • po 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, cynamonu i gałki muszkatołowej
  • duża szczypta soli
  • płatki z białej czekolady lub wiórki kokosowe do obtoczenia

Sposób przygotowania

1. Daktyle namocz w wodzie. Odcedź je i zmiksuj na gładką masę ze zmielonymi orzechami. Dodaj resztę składników i miksuj chwilę. 

2. Wilgotnymi dłońmi uformuj 15 kulek. Obtocz je w płatkach czekoladowych, ułóż na papierze do pieczenia, włóż do lodówki przynajmniej na 4 godziny. 

Olivia

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy