Desery ze szczyptą pikanterii
Słodkości na ostro? Spróbuj! Odrobina chilli, imbiru albo świeżo zmielonego pieprzu sprawi, że nawet zwykła babka zyska świeży, intrygujący smak.
Tarta z chilli
Sposób przygotowania
1. Herbatniki pokrusz z grubsza i zmiksuj z miękkim masłem. Formę do tarty natłuść i wyłóż herbatnikowym ciastem. Wstaw do lodówki na 30 minut.
2. Czekoladę połam i włóż do miski. Rozpuść ją w kąpieli wodnej, dodaj chilli i odstaw. Ubij kremówkę z cukrem pudrem, następnie dodaj roztrzepane jajka i wymieszaj. Dodaj powoli płynną czekoladę, cały czas mieszając.
3. Rozgrzej piekarnik do 170 st. C. Wyjmij z lodówki formę ze schłodzonym spodem tarty. Wylej na spód czekoladową masę. Wyrównaj i wstaw do piekarnika. Piecz około 50 minut. Upieczoną tartę odstaw, aby całkowicie wystygła. Dopiero wtedy pokrój i podawaj. Możesz udekorować ją wiórkami startej czekolady z odrobiną chilli albo oprószyć mielonymi migdałami.
Gruszki w winie
Sposób przygotowania
1. Obierz gruszki, od spodu wykrój gniazda nasienne. W rondelku połącz wino z cukrem i przyprawami. Zagotuj, mieszając, aby cukier się rozpuścił. Włóż gruszki do rondelka, płyn powinien je całkowicie przykryć (można dolać trochę wody). Gotuj gruszki do miękkości (10 minut), ale powinny pozostać jędrne.
2. Wyjmij gruszki i odłóż, aby ostygły. Płyn gotuj, aż uzyska konsystencję sosu (15 minut). Ostudź. Tuż przed podaniem polej nim gruszki.
Szybkie praliny piernikowe
Sposób przygotowania
1. Daktyle namocz w wodzie. Odcedź je i zmiksuj na gładką masę ze zmielonymi orzechami. Dodaj resztę składników i miksuj chwilę.
2. Wilgotnymi dłońmi uformuj 15 kulek. Obtocz je w płatkach czekoladowych, ułóż na papierze do pieczenia, włóż do lodówki przynajmniej na 4 godziny.