Dieta bezglutenowa: Gulasz mięsny z warzywami
Przepis na bezglutenowy gulasz mięsny z warzywami.
Składniki:
- 30 dkg wołowiny chudej
- Cukinia
- Cebula
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 łyżki zielonego groszku
- 2 łyżki tartego żółtego sera
- sól
- pieprz
- uniwersalna przyprawa warzywna
- Maggi
- Ziele angielskie
- Liść laurowy
- Kilka ziaren kminku
- Ząbek czosnku
- Mały kawałek imbiru-korzeń
- 2 Pomidory
- Koperek
- Łyżka słodkiej śmietanki
- Olej
Sposób przygotowania:
Warzywa opłukać, pokroić w kostkę, marchew w talarki. Cebule obrać i podsmażyć z pokrojonymi pomidorami. Mięso opłukać, pokroić na kostkę, lekko podsmażyć na oleju. Do rondla nalać trzy szklanki wody, przyprawy, dodać mięso i jarzyny, bez groszku. Dusić, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec gotowania dodać groszek i posiekany koperek, śmietankę ,a także żółty ser. Podawać z pieczywem bezglutenowym, ryżem, makaronem lub ziemniakami.