Dieta bezglutenowa: Kasza z owocami
Bezglutenowa kasza z owocami, zachwyci nawet największego niejadka.

Składniki:
- 1 szklanka kaszy np. jaglanej
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 3 jaja
- cukier waniliowy
- 10 łyżek cukru
- 5 dkg masła
- ½ kg gruszek lub jabłek
- bezglutenowa bułka tarta
- cynamon
- potłuczone goździki
- cienkie plasterki suszonej moreli
- cukier puder
Sposób przygotowania:
Wymieszać wodę z mlekiem i w tej mieszance ugotować kaszę. Dodać łyżkę masła i odrobinę soli. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać cynamon, cukier waniliowy, goździki. Białka ubić na sztywną pianę. Jabłka lub gruszki obrać i pokroić na plasterki. Kaszę wymieszać z żółtkami, jabłkami lub gruszkami, posiekanymi morelami i pianą. Formę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Wyłożyć masę. Pozostałe masło stopić i skropić nim wierzch potrawy. Wstawić do gorącego piekarnika na ok. 30 min, piec bez przykrycia. Po upieczeniu, lekko wystudzić, posypać cukrem pudrem lub polać sosem waniliowym.