Dieta bezglutenowa: Sałatka ryżowa z owocami
Wspaniała na deser lub szybką przekąskę dla malucha z problemami alergicznymi i nie tylko.

Składniki:
- 1 szklanka ugotowanego na mleku ryżu (na sypko)
- 3 plastry ananasa
- 1 banan
- 3 słodkie mandarynki Klementynki
- cukier waniliowy
- cukier puder
- dowolne owoce krajowe (mogą być mrożone: maliny, truskawki, borówki)
- słodka śmietanka lub jogurt
- siekane migdały
Sposób przygotowania:
Ryż ugotować i ostudzić, wyłożyć do salaterki. Do jogurtu lub śmietanki dodać cukier waniliowy i cukier, wymieszać. Wszystkie owoce obieramy, kroimy na małe cząsteczki, należy pamiętać, by banana pokroić na samym końcu (szybki czernieje). Owoce dodajemy do ryżu, polewamy sosem śmietankowym lub jogurtowym i posypujemy migdałami.