Dieta błonnikowa na zaparcia i wysoki cholesterol. Te produkty jedz regularnie

Jakie produkty spożywcze dostarczają najwięcej błonnika?
Jakie produkty spożywcze dostarczają najwięcej błonnika?123RF/PICSEL
  • Błonnik rozpuszczalny wiąże wodę i pęcznieje w żołądku, co przekłada się na zapewnienie uczucia sytości. Stanowi także pożywkę dla cennych bakterii jelitowych.
  • Nierozpuszczalny błonnik wchłania wodę, a podczas wędrówki po przewodzie pokarmowym usuwa wszystkie zalegające w nim resztki.
  • Zalecenia związane ze spożywaniem błonnika różnią w zależności od kraju. Światowa Organizacja Zdrowia szacuje, że do prawidłowego funkcjonowania wystarczy 25 g dziennie. Polskie wytyczne wskazują na spożywanie od 30 do 35 g - niezależnie od płci.

Rola błonnika w diecie

Zobacz również:

    • błonnik wyjątkowo korzystnie wpływa na prawidłową pracę przewodu pokarmowego, pobudza naturalną perystaltykę jelit, chroniąc w ten sposób nie tylko przed zaparciami i hemoroidami, ale także nowotworem jelita grubego;
    • po rozpuszczeniu w wodzie błonnik zamienia się w doskonały prebiotyk, stanowiący pożywkę dla bakterii jelitowych;
    • wprowadzenie go do diety wyraźnie zmniejszy stężenie złego cholesterolu;
    • posiłki bogate w błonnik zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby układu sercowo-naczyniowego, co potwierdzono licznymi badaniami klinicznymi;
    • składnik zwiększa wydzielanie soków trawiennych, dzięki czemu sam proces trawienia i wchłaniania składników odżywczych następuje o wiele szybciej, w efekcie poprawiając tempo przemiany materii.

    Zboża bogate we włókno pokarmowe

    Zboża to bogate źródło błonnika
    Zboża to bogate źródło błonnika123RF/PICSEL
    • chleb żytni razowy,
    • pełnoziarnisty chleb żytni,
    • amarantus,
    • nasiona chia,
    • kasza gryczana,
    • ryż brązowy,
    • płatki kukurydziane,
    • płatki owsiane
    • otręby pszenne,
    • soczewica czerwona.

    Owocowe źródło błonnika

    • ananas,
    • suszone śliwki,
    • suszone daktyle,
    • morele suszone,
    • rodzynki,
    • banany,
    • jabłka,
    • pomarańcze,
    • maliny,
    • winogrona,
    • truskawki.

    Warzywna bomba błonnikowa

    Dieta wysokobłonnikowa powinna obfitować w warzywa
    Dieta wysokobłonnikowa powinna obfitować w warzywa123RF/PICSEL
    • awokado,
    • bakłażan,
    • brokuły,
    • brukselka,
    • buraki,
    • kalafior,
    • kapusta pekińska,
    • marchew,
    • pomidor,
    • papryka czerwona,
    • ziemniaki.

    Rośliny strączkowe i wysokobłonnikowe przekąski

    • bób,
    • ciecierzycę,
    • fasolę czarną,
    • fasolkę szparagową,
    • groszek zielony,
    • soczewicę,
    • soję.
    • nasiona lnu,
    • nasiona sezamu,
    • orzechy włoskie,
    • orzeszki ziemne,
    • pestki słonecznika,
    • pistacje.
    Szklanka ziaren kukurydzy zaspokaja ponad 18 proc. dziennego zapotrzebowania na błonnikNewseria LifestyleNewseria Lifestyle/informacja prasowa