Dietetyczna awanturka
Zdrowo i smacznie!

Składniki
- sałatka
- 3/4 szkl. ugotowanej cieciorki
- 1/2 szkl. surowej białej komosy ryżowej, czyli kaszy quinoa
- 3 garści świeżych liści szpinaku
- 12 małych pomidorków
- sól
- sos
- 4 łyżki oleju z pestek winogron
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 mały ząbek czosnku
- 2 łyżki masła orzechowego
- pieprz
Sposób przygotowania
1/ Sos: masło orzechowe wymieszaj z sokiem z cytryny i z oliwą. Jeśli sos jest za gęsty, dolej łyżkę wody. Dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek i szczyptę pieprzu. Jeszcze raz wymieszaj i odstaw. Jeśli nie masz gotowego masła orzechowego, możesz wykorzystać nasz błyskawiczny przepis: zmiksuj 1/2 szkl. orzechów ziemnych (prażonych, bez soli) na gładką masę. Jeśli lubisz chrupiące dodatki, miksuj orzeszki kró- cej. Do miksowania możesz wlać 1 łyżeczkę oleju słonecznikowego i doprawić masło mielonym cynamonem abo płynnym miodem. 2. Komosę przelej pod bieżącą wodą. Przełóż do garnka i zalej 1 szkl. zimnej wody. Zagotuj, ew. odrobinę posól. Wyłącz gaz i zostaw kaszę pod przykryciem, by napęczniała. Pomidorki umyj, osusz i pokrój na kawałki. 3. Ugotowaną i ostudzoną kaszę wymieszaj z porwanymi listkami szpinaku - możesz go zastąpić sałatą rzymską lub lodową. Dodaj cieciorkę i pomidorki. Jeszcze raz wymieszaj i schłodź w lodówce przez 20-30 minut. Polej sosem przed samym podaniem.