Dietetyczna jajecznica

Warto jeść je w każdej postaci. Służą naszemu zdrowiu i sylwetce, pod warunkiem, że wiemy, jak je przyrządzić.

Jest równie smaczna, co smażona, a o wiele zdrowsza
Jest równie smaczna, co smażona, a o wiele zdrowsza 123RF/PICSEL

Jajka możemy spożywać na miękko, na twardo, dodawać do sałatek, lub zrobić z nich jajecznicę.  

Podpowiadamy, jak zrobić taką, która będzie odpowiednia dla maluszka. Mogą ją spożywać nawet niemowlęta, które ukończyły 10 miesiąc życia.

Sposób ten mogą wykorzystać również osoby będące na diecie. Na garnuszku z wrzątkiem stawiamy talerzyk lub miskę. Dajemy łyżeczkę masła i czekamy, aż się rozpuści. Następnie wbijamy surowe jajko (koniecznie przed rozbiciem sparzymy skorupki). Roztrzepujemy, by powstała jednolita konsystencja. Mieszamy dopóki się nie zetnie.

Starszakowi możemy do takiej jajecznicy dodać drobno posiekany szczypiorek, albo pietruszkę.  

Jajko, oprócz wielu cennych właściwości odżywczych, zawiera potrzebne naszemu organizmowi aminokwasy egzogenne, lipidy, witaminy z grupy B, ponadto: A, D, E, K. Warto włączyć je na stałe do jadłospisu całej rodziny pod warunkiem, że nikt nie jest uczulony na białko.

Jak szybko sprzedać auto w internecie?
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas