Reklama

Reklama

Dietetyczna zupa kalafiorowa

Dietetyczna zupa kalafiorowa jest zarówno pyszna, jak i zdrowa. Kalafior, to warzywo, którego jedzenie może przynieść ci wiele korzyści. Jest niskokaloryczny, więc idealny, kiedy chcesz zgubić kilka nadprogramowych kilogramów. Dietetyczna zupa kalafiorowa nie tylko rozgrzeje, ale doskonale zaspokoi głód.

Składniki

  • 3 łyżki ryżu
  • 2 litry wody
  • 2 skrzydła indycze
  • 4 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 mały kalafior
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • opcjonalnie 2 łyżki śmietany 12 proc.
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1 ząbek czosnku

Dietetyczna zupa kalafiorowa - przygotowanie

1. Ryż na zupę kalafiorową wsypać do naczynia, zalać wodą, dodać mięso, posolić. Gotować na umiarkowanym ogniu pod przykryciem przez ok. 40 minut. 

2. Wyjąć mięso z zupy kalafiorowej. Do wywaru dodać resztę przypraw, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz obraną i startą marchewkę i pietruszkę. 

3. Włożyć cebulę, czosnek i pokrojonego kalafiora. 

4. Zupa kalafiorowa powinna gotować się przez ok. 30 minut. Na koniec dodać posiekany koperek oraz zaprawić zupę śmietaną.  

***
Lubisz zupy? Sprawdź inne przepisy: 

Reklama

Zupa szczawiowa

Kapuśniak

Zupa szpinakowa zabielana 

***
Zobacz również:


INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kalafior | Zupa kalafiorowa | dieta | Dietetyczna zupa kalafiorowa

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy