Zupa szpinakowa zabielana
0,5 kg mrożonego szpinaku, 2 ziemniaki marchewka, cebula, ząbek czosnku, 1,5 l wody, 1/2 szkl. śmietany, łyżka mąki, sól, pieprz, 2 łyżki masła, olej, szczypiorek, groszek ptysiowy.

Szpinak rozmroź, odcedź. Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Zeszklij w garnku na maśle, dodaj szpinak, podsmaż, wlej wodę, dopraw solą i pieprzem. Pokrojone ziemniaki i marchewkę przesmaż na oleju i dodaj do szpinaku, gotuj, aż warzywa zmiękną. Następnie zmiksuj lub przetrzyj, doprowadź do wrzenia i zapraw śmietaną z mąką. Gotuj ok. 5 min, dopraw. Dodaj posiekany szczypior (zostaw całe wąsy do dekoracji). Podaj z groszkiem ptysiowym.