Dietetyczne tagliatelle z domowym pesto
Nigdy nie przypuszczałabym, że makaron ryżowy odpowiednio przygotowany, będzie smakował niemalże tak samo, jak pszenny.

A że ciągle poszukuję nowych, dietetycznych smaków i lubię, jak coś ładnie wygląda, postanowiłam skonstruować takie oto danie. Najbardziej oczywiście ciągnęło mnie do zrobienia Pesto z orzechami laskowymi, a nie z orzechami pinii, które są u nas dość drogie.Do tego zachwycił mnie zielony kolor. I ten smak i cudowny zapach .... , które przywodzą na myśl Włochy. I och i ach, tak mi smakuje ten makaron, że w ostatnim tygodniu zrobiłam go dwa razy, bo ja musiałam się nim najeść, a cała rodzina musiała spróbować. Nisko kaloryczny, bezglutenowy, lekki i ładnie wygląda na talerzu. Wy też musicie spróbować!
Składniki:
Na Pesto: Liście obcięte z jednej bazylii w doniczce Jeden pęczek pietruszki 80 gr orzechów laskowych Pół cytryny lub limonki 1/3 szklanki oliwy Sól i pieprz do smaku
Dodatki: 4 łyżki słonecznika Szklanka groszku mrożonego (chyba, że macie świeży) Pomidorki koktajlowe
Makaron: 15 dkg makaronu ryżowego wstążki - grubego (rice stick), najlepiej o grubości M
Jak robimy?
Krok 1: Orzechy zalewamy wrzątkiem najpóźniej 2 godziny przed gotowaniem.Krok 2: Gotujemy groszek ok. 5-10 minut.Krok 3: Słonecznik z kroplą oliwy i szczyptą soli prażymy na patelni.Krok 4:Do miski wrzucamy składniki na pesto: liście bazylii, natkę pietruszki, orzechy, sok wyciśnięty z połowy cytryny, oliwę, sól i pieprz. Wszystko razem blend ujemy/ miksujemy.Krok 5:W międzyczasie gotujemy makaron.Krok 6: Makaron odcedzamy i zostawiamy w garnku, w którym się gotował. Dodajemy pesto i wszystko razem dokładnie mieszamy.Krok 7: Makaron wykładamy na talerz, posypujemy groszkiem, pomidorkami koktajlowymi pokrojonymi w ćwiartki (te moje nie są koktajlowe niestety, bo w sklepie innych nie było ;-)) i prażonym słonecznikiem. I danie gotowe :-). Aby było bardziej treściwe, proponuję zrobić jeszcze grillowanego kurczaka.