Reklama

Reklama

Dietetyczny sernik Dukana

Dietetyczny sernik Dukana to rozwiązanie dla fanów serników, którzy liczą kalorie! Serniki przyrządzane na setki sposobów. Niestety, to dosyć kaloryczny wypiek, którego często unikają osoby na diecie. Nie trzeba jednak rezygnować z tego wyjątkowego smaku, jeśli stosujecie kurację Dukana. Zobaczcie, jak przygotować dietetyczny sernik Dukana zgodnie z tymi zasadami.

Składniki

  • 0,5 kg chudego twarogu
  • 4 jajka
  • 3 łyżki słodziku w proszku
  • 3 łyżki zmielonych otrębów owsianych
  • 3/4 szklanki odtłuszczonego mleka
  • aromat waniliowy

Dietetyczny sernik Dukana - przygotowanie

  1. Twaróg zmielić przynajmniej 2 razy.
  2. Po zmieleniu dodać do niego 6 żółtek, słodzik, skrobię i aromat. Wymieszać mikserem.
  3. Dodać szklankę mleka (do 1,25 szklanki). Ponownie użyć miksera.
  4. Ubić białka, dodać do wcześniej przygotowanej masy. Delikatnie wymieszać, najlepiej dużą drewnianą łyżką.
  5. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (ja z je braku użyłam sreberka i też wyszło ;)
  6. Piec w temperaturze 180 stopni przez 60-70 minut (ze względu na mój piekarnik - piekłam ok. 90 minut). Sernik mi trochę opadł, ale ja mam kiepski piekarnik.
  7. Po upieczeniu i wystygnięciu schłodzić w lodówce.

Sprawdź też inne pomysły na ciasta:

Makowiec japoński

Ciasto spod widelca

Sernik limonkowy

Zobacz również:


INTERIA.PL

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: sernik | desery dietetyczne | dieta Dukana

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje