Dietetyczny sernik Dukana

Aktualizacja
Dietetyczny sernik Dukana: jego porcja jeszcze nikomu nie zaszkodziła
Dietetyczny sernik Dukana: jego porcja jeszcze nikomu nie zaszkodziła123RF/PICSEL

Składniki

  • 0,5 kg chudego twarogu
  • 4 jajka
  • 3 łyżki słodziku w proszku
  • 3 łyżki zmielonych otrębów owsianych
  • 3/4 szklanki odtłuszczonego mleka
  • aromat waniliowy

Dietetyczny sernik Dukana - przygotowanie

  1. Twaróg zmielić przynajmniej 2 razy.
  2. Po zmieleniu dodać do niego 6 żółtek, słodzik, skrobię i aromat. Wymieszać mikserem.
  3. Dodać szklankę mleka (do 1,25 szklanki). Ponownie użyć miksera.
  4. Ubić białka, dodać do wcześniej przygotowanej masy. Delikatnie wymieszać, najlepiej dużą drewnianą łyżką.
  5. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (ja z je braku użyłam sreberka i też wyszło ;)
  6. Piec w temperaturze 180 stopni przez 60-70 minut (ze względu na mój piekarnik - piekłam ok. 90 minut). Sernik mi trochę opadł, ale ja mam kiepski piekarnik.
  7. Po upieczeniu i wystygnięciu schłodzić w lodówce.
Jak zrobić sernik Dukana?Interia KulinariaInteria Kulinaria
INTERIA.PL