Dietetyczny sernik Dukana

Aktualizacja

Dietetyczny sernik Dukana to rozwiązanie dla fanów serników, którzy liczą kalorie! Serniki przyrządzane na setki sposobów. Niestety, to dosyć kaloryczny wypiek, którego często unikają osoby na diecie. Nie trzeba jednak rezygnować z tego wyjątkowego smaku, jeśli stosujecie kurację Dukana. Zobaczcie, jak przygotować dietetyczny sernik Dukana zgodnie z tymi zasadami.

Dietetyczny sernik Dukana: jego porcja jeszcze nikomu nie zaszkodziła
Dietetyczny sernik Dukana: jego porcja jeszcze nikomu nie zaszkodziła123RF/PICSEL

Dietetyczny sernik Dukana - przygotowanie

  1. Twaróg zmielić przynajmniej 2 razy.

  • Po zmieleniu dodać do niego 6 żółtek, słodzik, skrobię i aromat. Wymieszać mikserem.

  • Dodać szklankę mleka (do 1,25 szklanki). Ponownie użyć miksera.

  • Ubić białka, dodać do wcześniej przygotowanej masy. Delikatnie wymieszać, najlepiej dużą drewnianą łyżką.

  • Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (ja z je braku użyłam sreberka i też wyszło ;)

  • Piec w temperaturze 180 stopni przez 60-70 minut (ze względu na mój piekarnik - piekłam ok. 90 minut). Sernik mi trochę opadł, ale ja mam kiepski piekarnik.

  • Po upieczeniu i wystygnięciu schłodzić w lodówce.

  • Sprawdź też inne pomysły na ciasta:

    Zobacz również:

    Jak zrobić sernik Dukana?Interia Kulinaria
    INTERIA.PL
    INTERIA.PL
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
    Dołącz do nas