Dlaczego warto jeść arbuza?
Arbuz to pyszny i soczysty owoc, który składa się głównie z wody. Dzięki temu świetnie gasi pragnienie i orzeźwia w letnie, gorące dni, a do tego korzystnie wpływa na zdrowie. Zawiera dużo składników odżywczych i przeciwutleniaczy, przez co opóźnia procesy starzenia i wspomaga pracę wielu narządów. Arbuz wspiera serce i układ krążenia, regeneruje mięśnie, oczyszcza z toksyn i pomaga na stany zapalne dróg moczowych. Warto wiedzieć, że nie tylko miąższ tego owocu jest zdrowy, ale również pestki z arbuza. Dlatego ich wyrzucanie to błąd! Dlaczego warto jeść arbuza? Jak wpływa na zdrowie? Kto powinien po niego sięgać?
Arbuz - wartości odżywcze
Arbuz zwyczajny, nazywany też kawonem, to roślina z rodziny dyniowatych, która pochodzi z Afryki Południowej. Nadal rośnie tam dziko, ale został też rozprzestrzeniony po wielu krajach świata jako gatunek uprawny. Arbuz ceniony jest szczególnie za jadalne, soczyste owoce, które są nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe. Składają się aż z 92 proc. wody, a do tego zawierają cenne witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Znajdują się w nich m.in. beta-karoten, likopen, luteina, zeaksantyna i kryptoksantyna - substancje, które neutralizują wolne rodniki, opóźniają procesy starzenia i zmniejszają ryzyko chorób cywilizacyjnych. Do tego arbuz jest źródłem witamin A, E i z grupy B oraz takich minerałów jak magnez, żelazo, potas, miedź, cynk i mangan. Arbuz jest do tego niskokaloryczny, bo ma tylko 30 kcal w 100 g. Dlatego nie tuczy i świetnie wpływa na sylwetkę. Niestety arbuz ma wysoki indeks glikemiczny (80), przez co nie powinni sięgać po niego często cukrzycy. Może bowiem szybko podnosić poziom glukozy we krwi, a następnie powodować jej nagły spadek.
Arbuz - właściwości
Arbuz to owoc, po który warto sięgać latem, gdyż świetnie orzeźwia i gasi pragnienie ze względu na dużą zawartość wody. Nawadnia organizm i zapobiega udarowi cieplnemu podczas upalnych dni, a do tego szybko uzupełnia poziom elektrolitów. Arbuz przyspiesza również trawienie, dzięki czemu poleca się go osobom, które chcą zrzucić zbędne kilogramy.
Kolejną korzyścią ze spożywania arbuza jest jego zbawienny wpływ na mięśnie. Dzięki temu, że owoc ten dobrze nawadnia i zawiera cenne fitoskładniki, wspomaga regenerację mięśni po wysiłku fizycznym. Ponadto znajduje się w nim cytrulina - aminokwas, który zmniejsza zmęczenie mięśni i wspiera proces usuwania kwasu mlekowego powstającego w mięśniach w trakcie treningu. Arbuz działa również moczopędnie, więc korzystnie wpływa na nerki i układ moczowy. Do tego usprawnia przepływ krwi w naczyniach krwionośnych, dzięki czemu poprawia potencję.
Arbuz dobry na serce
Zawarte w arbuzie przeciwutleniacze bardzo dobrze oddziałują na serce i układ krążenia. Spożywanie arbuza może obniżyć poziom cholesterolu we krwi, ograniczyć sztywność tętnic i zapobiec rozwojowi miażdżycy. Arbuz pomaga również obniżyć ciśnienie tętnicze, szczególnie u osób otyłych.
Arbuz a uroda
Przeciwutleniacze oraz witamina A zawarte w arbuzie dobrze też oddziałują na kondycję skóry. Wygładzają cerę, przeciwdziałają powstawaniu zmarszczek i redukują te istniejące. Arbuz oczyszcza z toksyn i działa przeciwzapalnie oraz przeciwbakteryjnie, więc może również wspomóc leczenie chorób skóry.
Pestki z arbuza a zdrowie
Mało kto wie, że nie tylko miąższ arbuza jest jadalny, ale także jego pestki. Wręcz są zaliczane do grona superfoods, czyli żywności bogatej w wartości odżywcze i wykazującej wyjątkowy wpływ na zdrowie. W pestkach z arbuza znajduje się dużo białka oraz jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom "złego" cholesterolu i regulują ciśnienie krwi. Pestki z arbuza są też źródłem magnezu niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania mięśni i układu nerwowego, a także pracy serca, kości i układu odpornościowego. W pestkach arbuza znajdują się też witaminy z grupy B, żelazo, kwas foliowy, cynk, i miedź oraz liczne przeciwutleniacze, które neutralizują wolne rodniki i opóźniają procesy starzenia.
Zobacz nowe artykuły w promocyjnych cenach na ding.pl