Dlaczego warto jeść „fałszywy" ryż z kalafiora? Ulga dla wątroby i żołądka
Ryż z kalafiora zyskuje coraz większą popularność jako niskokaloryczny zamiennik białego ryżu. Doceniają go zarówno zwolennicy diet niskowęglowodanowych, jak i osoby, które szukają smacznych i prostych sposobów na włączenie większej ilości warzyw do jadłospisu. Ryż kalafiorowy nie tylko sprzyja odchudzaniu, ale bardzo dobrze wpływa także na wątrobę. Co więcej, jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil, więc brak czasu przestanie być wymówką, przez którą codzienne menu wypełnione jest przypadkowymi przekąskami.
Spis treści:
Ryż z kalafiora: Co to takiego?
Nazwa i zastosowanie tego dania nawiązują do charakterystycznej struktury, jaką uzyskuje kalafior przez ścieranie go na tarce, bowiem do złudzenia przypomina wyglądem ziarna białego ryżu. Daje szerokie pole manewru w kuchni już od samego początku. Jeśli nie masz ochoty lub czasu używać tarki, możesz wykorzystać blender.
Do tego ryż z kalafiora z powodzeniem zastępuje tradycyjny ryż, kaszę, ziemniaki czy makaron w roli dodatku do dania głównego. Może również grać w posiłkach pierwsze skrzypce, stając się smakowitą podstawą zapiekanek, dań w stylu meksykańskim i dowolnych potraw z warzywami i mięsem.
Jak kupić dobry kalafior?
Choć warzywo jest dostępne przez cały rok, zdecydowanie najlepiej smakuje latem. Jeśli do tej pory nie należałeś do jego wielbicieli, to idealny moment, by się do niego przekonać. Pamiętaj jednak, że podstawą smacznego i zdrowego posiłku jest wybór produktów dobrej jakości. Jak rozpoznać, że kalafior jest świeży?
- Główka powinna mieć białą barwę bez żadnych plam. Ciemne przebarwienia wskazują na to, że kalafior nie jest już pierwszej świeżości i zaczyna się psuć. Takiego produktu na swoim talerzu nie chcesz.
- Żółtawa barwa różyczek kalafiora może świadczyć o tym, że został on przemrożony. Nie nadaje się do przygotowania kalafiorowego ryżu, ponieważ trudno będzie uzyskać pożądaną strukturę oraz smak. Możesz wykorzystać go jedynie do zupy.
- Zerknij również na liście. W przypadku świeżego kalafiora powinny być zielone i jędrne.
Sprawdź: Najlepiej smakuje latem, wzmacnia odporność i poprawia wzrok. Co można zrobić z białej papryki?
Jak zrobić ryż z kalafiora? Przepis krok po kroku
By przygotować porcje dla dwóch osób, użyj połowy małego kalafiora. Możesz oczywiście wykorzystać warzywo w całości, lecz pamiętaj, że nie lubi ono długiego przechowywania. W lodówce ryż kalafiorowy nie powinien spędzić więcej niż trzy dni. Z powodzeniem możesz go zamrozić. Zachowa swoje właściwości przez pół roku. Czas przejść do pracy! Prezentujemy prosty przepis na ryż z kalafiora.
- Warzywo umyj dokładnie pod bieżącą wodą. Jeśli chcesz mieć pewność, że w różyczkach nie skrywają się żadni intruzi, namocz kalafior przez kwadrans w zimnej wodzie z hojną porcją soli lub soku z cytryny.
- Po wysuszeniu podziel kalafiora na różyczki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub rozdrobnij przy pomocy blendera. Użyj takiej końcówki, by uzyskać kalafiorowe "płatki" - nie purée!
- Ryż z kalafiora jest już gotowy do dalszej obróbki. Możesz potraktować go wedle uznania. Wrzuć go do osolonego wrzątku i gotuj pod przykryciem przez 10 minut, ustawiając średnią moc kuchenki. Możesz również podsmażyć go przez pięć minut na niewielkiej ilości oliwy, oleju roślinnego lub masła z dodatkiem ulubionych przypraw.
Warto wiedzieć: Dzięki krótkiemu czasowi obróbki ryż jest jędrny, nie skleja się i zachowuje większość swoich walorów odżywczych.
Dlaczego warto jeść ryż kalafiorowy? Właściwości korzystne dla zdrowia
Do kalafiora w takiej formie przekonają się nawet najbardziej wybredni smakosze. Świetnie komponuje się z przyprawami typowymi dla kuchni orientalnych, więc wyczarować z niego można najróżniejsze frykasy. Ważne są jednak nie tylko doznania kulinarne, ponieważ ryż z kalafiora to bardzo cenne uzupełnienie menu pod względem dobroczynnego wpływu na organizm.
- Jest niskokaloryczny, ale za to bogaty w błonnik, który zapewnia uczucie sytości na długo. Przygotowujesz się do sezonu bikini lub chcesz zgubić kilka nadprogramowych kilogramów z innych powodów? Zamień tradycyjny ryż lub ziemniaki ze skwarkami na "fałszywy" ryż z kalafiora.
- Bardzo dobrze wpływa na stan wątroby. Wszystko za sprawą związku o nazwie indol. Jeśli do tej pory w twoim jadłospisie nie brakowało alkoholu i ciężkostrawnych smażonych potraw obciążających ten ważny narząd, działanie kalafiora okaże się zbawienne.
- Spożywanie ryżu z kalafiora przynosi również ulgę przeciążonym jelitom i żołądkowi.
- Związki znajdujące się w składzie warzywa mają zdolność niszczenia bakterii, które przyczyniają się do powstawania wrzodów.
- Kalafior słynie również z właściwości zmniejszających ryzyko wystąpienia nowotworów, zwłaszcza raka prostaty, pęcherza, gardła i krtani.
Polecamy: