Dlaczego warto jeść „fałszywy" ryż z kalafiora? Ulga dla wątroby i żołądka

Jak przygotować ryż z kalafiora? Spróbujesz raz, będziesz jeść ciągle!
Jak przygotować ryż z kalafiora? Spróbujesz raz, będziesz jeść ciągle!123RF/PICSEL

Ryż z kalafiora: Co to takiego?

Dzienna porcja warzyw i owoców, czyli jak to się jeINTERIA.TVInteria.tv

Jak kupić dobry kalafior?

  • Główka powinna mieć białą barwę bez żadnych plam. Ciemne przebarwienia wskazują na to, że kalafior nie jest już pierwszej świeżości i zaczyna się psuć. Takiego produktu na swoim talerzu nie chcesz.
  • Żółtawa barwa różyczek kalafiora może świadczyć o tym, że został on przemrożony. Nie nadaje się do przygotowania kalafiorowego ryżu, ponieważ trudno będzie uzyskać pożądaną strukturę oraz smak. Możesz wykorzystać go jedynie do zupy.
  • Zerknij również na liście. W przypadku świeżego kalafiora powinny być zielone i jędrne.
Dobrej jakości składniki to podstawa kulinarnego sukcesu
Dobrej jakości składniki to podstawa kulinarnego sukcesu123RF/PICSEL

Jak zrobić ryż z kalafiora? Przepis krok po kroku

  • Warzywo umyj dokładnie pod bieżącą wodą. Jeśli chcesz mieć pewność, że w różyczkach nie skrywają się żadni intruzi, namocz kalafior przez kwadrans w zimnej wodzie z hojną porcją soli lub soku z cytryny.
  • Po wysuszeniu podziel kalafiora na różyczki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub rozdrobnij przy pomocy blendera. Użyj takiej końcówki, by uzyskać kalafiorowe "płatki" - nie purée!
  • Ryż z kalafiora jest już gotowy do dalszej obróbki. Możesz potraktować go wedle uznania. Wrzuć go do osolonego wrzątku i gotuj pod przykryciem przez 10 minut, ustawiając średnią moc kuchenki. Możesz również podsmażyć go przez pięć minut na niewielkiej ilości oliwy, oleju roślinnego lub masła z dodatkiem ulubionych przypraw.

Dlaczego warto jeść ryż kalafiorowy? Właściwości korzystne dla zdrowia

Zobacz również:

    • Jest niskokaloryczny, ale za to bogaty w błonnik, który zapewnia uczucie sytości na długo. Przygotowujesz się do sezonu bikini lub chcesz zgubić kilka nadprogramowych kilogramów z innych powodów? Zamień tradycyjny ryż lub ziemniaki ze skwarkami na "fałszywy" ryż z kalafiora.
    • Bardzo dobrze wpływa na stan wątroby. Wszystko za sprawą związku o nazwie indol. Jeśli do tej pory w twoim jadłospisie nie brakowało alkoholu i ciężkostrawnych smażonych potraw obciążających ten ważny narząd, działanie kalafiora okaże się zbawienne.
    • Spożywanie ryżu z kalafiora przynosi również ulgę przeciążonym jelitom i żołądkowi.
    • Związki znajdujące się w składzie warzywa mają zdolność niszczenia bakterii, które przyczyniają się do powstawania wrzodów.
    • Kalafior słynie również z właściwości zmniejszających ryzyko wystąpienia nowotworów, zwłaszcza raka prostaty, pęcherza, gardła i krtani.