Dlaczego warto jeść mięso ze strusia?

Coraz częściej na rodzimych stołach pojawia się egzotyczna żywność – po pierwsze jest bardziej dostępna, a po drugie Polacy są coraz bardziej świadomymi konsumentami. Co więcej, obecne pokolenie coraz częściej rości sobie prawo, by żywność była jak najlepszej jakości, ekologiczna, miała jak najwięcej wartości odżywczych i nie zawsze musi to iść w parze z niską ceną. Od dawna znane są u nas strusie jaja, ale ostatnio pojawiło się również strusie mięso. Kto by pomyślał, że jednym z największych producentów strusiny jest Polska, a najwięcej jego mięsa spożywają Szwajcarzy, Włosi i Niemcy.

Mięso strusia
Mięso strusia ©123RF/PICSEL
Przyrządzanie steków z antrykotu wołowegoInteria Kulinaria

Mięso w diecie

Pieczone strusie mięso
©123RF/PICSEL

Spożycie mięsa w diecie jest istotne – zawiera w sobie łatwo przyswajalne białko oraz niezbędne pierwiastki. Wiadome jest też, że jego nadmiar może powodować miażdżycę, otyłość, choroby serca oraz alergie. Stąd trzeba rozsądnie planować posiłki i wybierać mięsa najlepszej jakości. Dobrą alternatywą dla wołowiny jest strusina - z wyglądu łudząco do niej podobna, jednak znacznie od niej delikatniejsza i bardziej soczysta. Co ciekawe, w smaku przypomina kaczkę.

Właściwości mięsa strusiego

Strusie mięso
©123RF/PICSEL

Mięso strusie uznawane jest za wyjątkowo delikatnie. Stanowi doskonałe źródło białka, a jego największym atutem jest niska zawartość tłuszczu - przewyższa pod tym względem drób. Dostarcza także solidnej porcji nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które poprawiają działanie organizmu: zmniejszają ryzyko powstania chorób serca, cukrzycy, miażdżycy i nadciśnienia.

Strusina odznacza się zwiększoną obecnością żelaza, stąd polecana jest osobom cierpiącym na anemię. Powinny po nią także często sięgać kobiety w ciąży i małe dzieci, ponieważ zawiera w sobie kwas arachidonowy, który jest odpowiedzialny za prawidłowe działanie układu nerwowego, a ponadto stymuluje pracę układu immunologicznego.

Do czego nadaje się strusie mięso?

Strusie mięso
©123RF/PICSEL

Mięso strusie ma wszechstronne zastosowanie w kuchni – można przyrządzić z niego steki, pieczenie, bitki oraz gulasze – dodatkowo sprawdzi się jako tatar. Strusina ma delikatnie słodki smak, więc sugeruje się, by dodatki do niego również były słodkie, ale nie jest to regułą – tutaj ogranicza nas tylko kulinarna wyobraźnia. Z racji tego, że jest to mięso wyjątkowe, początkowo zaleca się oszczędne doprawianie, by poznać jej delikatny i oryginalny smak. Niestety, przyrządzanie tego wyjątkowego produktu wymaga wprawy, gdyż bardzo źle reaguje na zbyt długą obróbkę termiczną - staje się twarde i suche. Jeśli chcemy przygotować z niego dobrą pieczeń, najlepiej piec ją dłużej niż inne mięsa, za to w niższej temperaturze.

Gdzie nabyć mięso strusie?

Niestety, mięso strusie jest trudno dostępne – można czasem je nabyć w większych sklepach. Warto rozejrzeć się za nim w dobrych delikatesach, bądź udać się na fermę, która takie mięso może oferować w swoim asortymencie. Dla chcących spróbować tego wyjątkowego rarytasu istnieją też różne aukcje internetowe. Cena za kilogram mięsa oscyluje wokół kilkudziesięciu złotych.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas