Dlaczego warto jeść ryby?

Coraz to nowe doniesienia na temat skażenia wód sprawiają, że zniechęcamy się do jedzenia ryb. A tymczasem warto wiedzieć, dlaczego należy je spożywać.

W Polsce ciągle spożycie ryb jest nieduże.
W Polsce ciągle spożycie ryb jest nieduże. 123RF/PICSEL

1. Te morskie (jak np. łosoś, halibut czy sola) są źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 (DHA), niezbędnych do rozwoju mózgu i wzroku oraz wspomagających odporność.

2. Dostarczają jodu, który jest konieczny do produkcji hormonów tarczycy, regulujących wzrost komórek oraz procesy przemiany materii.

3. Są najlepszym źródłem witaminy D, potrzebnej do rozwoju kości i prawidłowego wchłaniania wapnia.

Odpowiedzi udzieliła: dr inż. Anna Stolarczyk, dietetyk z Centrum Zdrowia Dziecka

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas