Dlaczego warto jeść szczypiorek?

Szczypiorek jest w polskiej sztuce kulinarnej bardzo ważnym warzywem. Choć nigdy nie gra roli pierwszych skrzypiec w potrawach, jest nieceniony jako dodatek. Wzbogaci smak gulaszy, zup, kanapek czy po prostu jajecznicy. Jego unikalny smak jest znany na całym świecie i można praktycznie dodawać go do posiłków bez ograniczeń. Prócz swojego delikatnie pikantnego smaku, wnosi do diety o wiele więcej, ponieważ zawarte w nim witaminy i składniki odżywcze są bardzo korzystne dla zdrowia. Dlaczego sięgnąć po szczypiorek jak najczęściej?

Szczypiorek
Szczypiorek ©123RF/PICSEL
Przepis na ramyeonInteria Kulinaria

Czym jest szczypiorek?

Kwitnący szczypiorek
©123RF/PICSEL

Szczypiorek, a właściwie czosnek szczypiorek, jest rośliną z rodziny czosnkowatych. Jest powszechnie spotykany w wielu miejscach świata, jednak w Polsce często jest uprawiany: zarówno w przydomowych ogródkach, czy profesjonalnych farmach. Charakteryzuje się delikatnym i nieco pikantnym smakiem, który podkreśla wiele potraw i najczęściej podawany jest na surowo. Właściwościami szczypiorku interesowali się starożytni Rzymianie – stosowali go w przypadku bólu, szczególnie gardła.

Co można znaleźć w szczypiorku?

Omlet ze szczypiorkiem
©123RF/PICSEL

Szczypiorek zawiera szereg witamin, m.in. C, K oraz A, a także pierwiastki, takie jak miedź, magnez, siarka, żelazo. W zielonych częściach tego warzywa można znaleźć allicynę – substancję o działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwwirusowym. Czosnek poprawia odporność organizmu, wzmacnia kości i zęby, działa korzystnie na układ nerwowy, a także stanowi pomoc w leczeniu infekcji.

Na co pomoże szczypiorek?

Krojony szczypiorek
©123RF/PICSEL

To nie koniec zalet szczypiorku. Warto go jeść w przypadku problemów ze wzrokiem – zawarte w nim karetonoidy (m.in. luteina) wspierają pracę oczu i mogą zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia zaćmy czy zwyrodnień plamki żółtej. Najbardziej dla zdrowia korzystne są zawarte w szczypiorku związki siarki, które korzystnie wpływają na układ krążenia – poprawiają drożność naczyń krwionośnych oraz mogą zmniejszyć ilość złego cholesterolu.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas