Do czego wykorzystać ser feta?

Ser feta smakuje idealnie z rybami i warzywami
Ser feta smakuje idealnie z rybami i warzywami123RF/PICSEL

Właściwości sera feta

  • Posiada mniej laktozy, przez co jest lepszy dla osób z nietolerancją tego cukru.
  • Ser feta zawiera witaminę B6 oraz aminokwasy, które mają bardzo dobry wpływ na nasze zdrowie. Dzięki tym składnikom możemy cieszyć się lepszą odpornością.
  • W tym serze znajdziemy dużą zawartość białka, które bierze udział w budowie mięśni, w funkcjonowaniu i regulacji pracy narządów oraz tkanek.
  • Wapń występujący w fecie wzmacnia kości i zęby. Dodatkowo minerał ten bierze udział w krzepnięciu krwi oraz w transporcie tlenu między komórkami.
  • Ser feta jest też źródłem cennej witaminy A. Odpowiada ona za zdrowy wygląd skóry oraz funkcje odpornościowe narządów.

Do czego wykorzystać ser feta?

Ser feta jest bardzo zdrowy i zawiera wiele cennych substancji
Ser feta jest bardzo zdrowy i zawiera wiele cennych substancji123RF/PICSEL

Feta pieczona z pomidorami

Łosoś pieczony z fetą i pomidorkami koktajlowymi

Jedzenie, które sprzyja migrenom. Na liście są popularne seryInteria.tv

Frittata z ziemniakami, ze szpinakiem i z fetą

Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?