Do czego wykorzystać ser feta?
Ser feta ma kremowy i słony smak. Zawiera dużo cennych substancji dla naszego organizmu. Ten grecki owczy ser jest świetnym dodatkiem do wielu potraw i ma miłośników na całym świecie. Prawdziwy ser feta produkuje się bez dodatków konserwantów oraz barwników. Doskonale łączy się z różnego rodzaju makaronami i warzywami. Poniżej podpowiadamy, dlaczego warto jeść ser feta oraz z czym najlepiej smakuje.
Właściwości sera feta
Ser feta poddawany jest procesowi marynowania - właśnie dzięki temu procesowi uzyskuje swój intensywny smak. Wytwarzany jest on w głównej mierze w mleka owczego, ale dopuszcza się mleko kozie w 30 procentach. Ser feta posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Zawiera duże ilości białka, wapń, witaminy z grupy B oraz fosfor czy żelazo. Dlaczego warto jeść ser feta?
- Posiada mniej laktozy, przez co jest lepszy dla osób z nietolerancją tego cukru.
- Ser feta zawiera witaminę B6 oraz aminokwasy, które mają bardzo dobry wpływ na nasze zdrowie. Dzięki tym składnikom możemy cieszyć się lepszą odpornością.
- W tym serze znajdziemy dużą zawartość białka, które bierze udział w budowie mięśni, w funkcjonowaniu i regulacji pracy narządów oraz tkanek.
- Wapń występujący w fecie wzmacnia kości i zęby. Dodatkowo minerał ten bierze udział w krzepnięciu krwi oraz w transporcie tlenu między komórkami.
- Ser feta jest też źródłem cennej witaminy A. Odpowiada ona za zdrowy wygląd skóry oraz funkcje odpornościowe narządów.
Do czego wykorzystać ser feta?
Ser feta smakuje wyśmienicie w wieloma produktami. Idealny smak ma w zestawieniu z makaronami, różnego rodzaju warzywami czy rybami. Poniżej kilka sprawdzonych propozycji na dania z dodatkiem sera feta.
Feta pieczona z pomidorami
Takie zestawienie jest idealne na obiad lub dla niespodziewanych gości. Jak je przygotować? To bardzo proste! Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Następnie w naczyniu żaroodpornym ułóż oczyszczone pomidorki cherry i czosnek w łupinach. Całość polej jedną łyżką oliwy z oliwek i dokładnie wymieszaj. Pomiędzy warzywami, w samym środku naczynia, rozłóż kostkę fety i polej pozostałą częścią oliwy. Na koniec całość posyp suszonym oregano, mielonym pieprzem i płatkami chili. Piecz przez 30 minut. W tym samym czasie należy ugotować makaron i rozgnieść delikatnie czosnek. Do całości dodaj makaron i czosnek. Można wymieszać lub nie - w zależności od preferencji.
Zobacz też: Co daje regularne jedzenie czosnku?
Łosoś pieczony z fetą i pomidorkami koktajlowymi
Dzięki swojemu słonemu smakowi ser feta świetnie łączy się z mięsem ryby. Czosnek i cytryna zaś podkręcą wyrazistość tego smaku. Przepis jest banalny. Łososia wystarczy wysmarować oliwą z oliwek, doprawić solą i pieprzem, a skroplić odrobiną soku z cytryny. Piekarnik nagrzej do 200 stopni Celsjusza, a w naczyniu żaroodpornym ułóż filety, ser feta i pomidorki koktajlowe oraz rozdrobniony czosnek. Na wierzch ryby połóż cytrynę. Całość piecz przed 20 minut.
Frittata z ziemniakami, ze szpinakiem i z fetą
To danie jest włoskim specjałem, który w połączeniu ze słoną i nieco pikantną fetą, nabiera wyjątkowego smaku. Jak przygotować frittatę? W misce roztrzep jajka, a następnie dopraw je solą oraz pieprzem. Na sam wierzch wsyp łyżkę posiekanego szczypiorku. Następnie umyć szpinak i pozostaw do wyschnięcia. Na rozgrzanej patelni podsmaż rozdrobiony czosnek, wrzuć szpinak i smaż go przez kilka minut. Następnie rozłóż równomiernie ziemniaki i wlej masę z jajek. Po upływie czterech minut dodaj do całości pokrojony w kostkę ser feta, a całość posyp papryką w proszku. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i włóż patelnię na 15 minut.
Jak widać, ser feta posiada wiele właściwości zdrowotnych oraz jest niezastąpionym składnikiem w kuchni. Można z niego wyczarować wiele ciekawych dań, które z pewnością posmakują twoim gościom. Na zdrowie!