Dobroczynny czosnek
Czosnek można wprowadzać do diety dziecka już w 10 miesiącu życia. Oczywiście początkowe dawki powinny być niewielkie.
Czosnek zawiera witaminy B1, B2, PP, C oraz prowitaminę A. Znaleźć w nim można również sole mineralne magnezu, potasu i wapnia, a także mikroelementy takie jak chrom, kobalt i nikiel. Cenne właściwości mają olejki eteryczne, które wspomagają układ odpornościowy.
Warzywo to jest doskonałym dodatkiem do potraw, bowiem reguluje pracę układu pokarmowego i zapobiega wzdęciom. Warto pamiętać, że w diecie dziecka, jego nadmiar może mieć efekt odwrotny i dlatego zalecany jest umiar.
Małym dzieciom najlepiej podawać go po obróbce termicznej, gdy traci ostry smak i staje się słodszy.
Czosnek jest bardzo skuteczny w eliminowaniu szkodliwych bakterii z układu pokarmowego. Jest przy tym skuteczniejszy od antybiotyków i nie wpływa negatywnie na florę bakteryjną.