Dodaj do biszkoptu. Będzie delikatniejszy i jeszcze bardziej puszysty

Sprawdź, jak zrobić biszkopt z mąki ziemniaczanej
Sprawdź, jak zrobić biszkopt z mąki ziemniaczanej123RF/PICSEL

Czy biszkopt bez mąki pszennej może się udać?

Biszkopt z mąką ziemniaczaną - przepis

  • 6 jajek
  • Szklanka mąki ziemniaczanej
  • ¾ szklanki cukru
  • Łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
Ubij pianę, a następnie dodaj pozostałe składniki
Ubij pianę, a następnie dodaj pozostałe składniki123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

  1. Oddziel białka od żółtek i ubij je na sztywną pianę za pomocą miksera.
  2. Po dwóch minutach dodaj stopniowo cukier, cały czas ubijając.
  3. Dodawaj po jednym żółtku i miksuj do połączenia się składników.
  4. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej do miski, a następnie wsyp do masy i delikatnie wymieszaj szpatułką lub łyżką.
  5. Ciasto przelej do posmarowanej margaryną i oprószonej bezglutenową mąką formy, a na koniec wyrównaj szpatułką.  
  6. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piecz przez 35 minut. Wyłącz piekarnik i zostaw biszkopt jeszcze na 20 minut, nie otwierając w tym czasie drzwiczek.
  7. Wyciąg biszkopt i pozostaw do wystudzenia. Na koniec możesz podzielić go na równe blaty.
Przepis na ucierany biszkopt waniliowyInteria KulinariaInteria Kulinaria