Dodaj do mięsa colę. Nie uwierzysz w efekty
Cola to dobrze znany, ciemny, słodki, gazowany napój. Jedni piją ją schłodzoną, inni lubią mieszać z whisky. Colę można jednak nie tylko pić, ale także wykorzystać w kuchni. Z jej pomocą powstanie pyszna marynata do żeberek, imprezowe przekąski czy wspaniała grillowana karków. Oto cztery pomysły na wykorzystanie coli podczas przygotowania mięs.
Łatwiej się nie da: Pomysł na przekąskę
To najłatwiejsza i najmniej czasochłonna imprezowa przekąska. Wystarczy pokroić bekon lub boczek na cienkie plasterki, włożyć do naczynia i zalać colą, tak by całkowicie przykryła mięso. Bekon (boczek) marynujemy przez 30 minut, po czym rozkładamy plastry na blasze i pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza, aż staną się chrupkie. Idealna przekąska na imprezę czy do piwa podczas meczu.
Kurczak w coli
Doskonały pomysł na przekąskę to kurczak w coli. Aby go przygotować, należy rozgrzać na patelni tłuszcz, a następnie ułożyć na niej skrzydełka z kurczaka i wlać szklankę coli. Mięso gotujemy w czarnym napoju, aż cola całkowicie zgęstnieje i pokryje skrzydełka smakowitą skorupką. Smak potrawy można podkręcić, posypując ją prażonym sezam lub szczypiorkiem. Imprezowa przekąska z pewnością zasmakuje gościom.
Marynata do karkówki z grilla
Kolejny pyszny i szybki przepis z colą, to marynata do karkówki z grilla. Mięso pokroić na plastry, lekko rozbić i posolić je. Cebulę pokroić w krążki. W naczyniu ułożyć warstwę karkówki, warstwę cebuli i kolejną warstwę mięsa. Całość zalać colą, tak by przykrywała kotlety. Pozostawić do zamarynowania na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Na koniec wystarczy steki z obu stron upiec. Można użyć do tego celu tradycyjnego lub elektrycznego grilla.
Poznaj inne przepisy na marynatę do karkówki i kurczaka z grilla.
Żeberka w coli
Marynata z coli do żeberek pozwoli przygotować pieczone mięso o ciekawym i niesztampowym smaku. Rodzina i goście w mig spałaszują tak przygotowane danie. Aby zrobić żeberka w coli potrzebne będą:
1. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę do naczynia, dodać colę, ketchup, sos sojowy, mód, musztardę i przyprawy. Marynata do żeberek już jest gotowa.
2. Żeberka umyć i pokroić na kawałki, tak by każdy miał przynajmniej jedną kostkę i zanurzyć w marynacie. Naczynie przykryć pokrywką bądź folią aluminiową i odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
3. Następnego dnia żeberka wyjąć z marynaty i wyłożyć do naczynia żaroodpornego bądź brytfanki. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 1,5 godziny.
4. Odkryć naczynie i wlać marynatę do żeberek. Piec jeszcze około 45 minut, aż mięso będzie rumiane. W tym czasie warto obrócić żeberka kilka razy i polać obficie sosem.
Smacznego!
Zobacz koniecznie:
Patriotyzm na talerzu: Polskie dania, z których powinniśmy być dumni