Reklama

Reklama

Domaradzki pasztet z królika

Mięso i pozostałe składniki pasztetu zmiel tylko raz, potem masę zmiksuj blenderem, a przygotowanie dania będzie mniej pracochłonne.

Składniki dla: 12 porcji

Składniki

  • 1 królik (sprawiona tuszka)
  • 30 dag słoniny
  • 40 dag wątróbki
  • 10 dag boczku
  • 3 cebule
  • 2 czerstwe bułeczki
  • 3 jajka
  • sól
  • pieprz
  • 1 litr bulion drobiowego
  • tłuszcz i bułka tarta do posmarowania foremki

Sposób przygotowania

1. Tuszkę królika umyj, pokrój na porcje. Włóż je do garnka. Zalej bulionem i duś ok. 2 godzin. Po tym czasie dodaj oczyszczoną i opłukaną wątróbkę. Gotuj razem 7-10 minut. Miękkie mięso wyjmij, wystudź, usuń kości. 

2. Bułeczki namocz w bulionie pozostałym z gotowania mięsa. Mocno je odciśnij. Obrane cebule oraz boczek i słoninę pokrój w kosteczkę, wrzuć na mocno rozgrzaną patelnię. Smaż, aż cebula się zeszkli. 

3. Miękkie mięso, wątróbkę, bułeczki, podsmażoną cebulę z boczkiem i słoniną zmiel trzykrotnie w maszynce do mięsa. Dwa całe jajka i 1 żółtko roztrzep widelcem, domieszaj do masy pasztetowej. Przypraw ją na pikantnie solą i pieprzem. 

4. Foremkę keksową (ok. 35 x 11 cm) posmaruj tłuszczem. Oprósz bułką tartą. Napełnij masą pasztetową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Piecz przez 40 minut. Potem wierzch pasztetu posmaruj pozostałym białkiem i piecz go jeszcze ok. 20 minut

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje