Domaradzki pasztet z królika
Mięso i pozostałe składniki pasztetu zmiel tylko raz, potem masę zmiksuj blenderem, a przygotowanie dania będzie mniej pracochłonne.

Składniki
- 1 królik (sprawiona tuszka)
- 30 dag słoniny
- 40 dag wątróbki
- 10 dag boczku
- 3 cebule
- 2 czerstwe bułeczki
- 3 jajka
- sól
- pieprz
- 1 litr bulion drobiowego
- tłuszcz i bułka tarta do posmarowania foremki
Sposób przygotowania
1. Tuszkę królika umyj, pokrój na porcje. Włóż je do garnka. Zalej bulionem i duś ok. 2 godzin. Po tym czasie dodaj oczyszczoną i opłukaną wątróbkę. Gotuj razem 7-10 minut. Miękkie mięso wyjmij, wystudź, usuń kości. 2. Bułeczki namocz w bulionie pozostałym z gotowania mięsa. Mocno je odciśnij. Obrane cebule oraz boczek i słoninę pokrój w kosteczkę, wrzuć na mocno rozgrzaną patelnię. Smaż, aż cebula się zeszkli. 3. Miękkie mięso, wątróbkę, bułeczki, podsmażoną cebulę z boczkiem i słoniną zmiel trzykrotnie w maszynce do mięsa. Dwa całe jajka i 1 żółtko roztrzep widelcem, domieszaj do masy pasztetowej. Przypraw ją na pikantnie solą i pieprzem. 4. Foremkę keksową (ok. 35 x 11 cm) posmaruj tłuszczem. Oprósz bułką tartą. Napełnij masą pasztetową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Piecz przez 40 minut. Potem wierzch pasztetu posmaruj pozostałym białkiem i piecz go jeszcze ok. 20 minut