Domaradzki pasztet z królika

Mięso i pozostałe składniki pasztetu zmiel tylko raz, potem masę zmiksuj blenderem, a przygotowanie dania będzie mniej pracochłonne.

Chleb z pasztetem
Chleb z pasztetem123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Tuszkę królika umyj, pokrój na porcje. Włóż je do garnka. Zalej bulionem i duś ok. 2 godzin. Po tym czasie dodaj oczyszczoną i opłukaną wątróbkę. Gotuj razem 7-10 minut. Miękkie mięso wyjmij, wystudź, usuń kości. 

2. Bułeczki namocz w bulionie pozostałym z gotowania mięsa. Mocno je odciśnij. Obrane cebule oraz boczek i słoninę pokrój w kosteczkę, wrzuć na mocno rozgrzaną patelnię. Smaż, aż cebula się zeszkli. 

3. Miękkie mięso, wątróbkę, bułeczki, podsmażoną cebulę z boczkiem i słoniną zmiel trzykrotnie w maszynce do mięsa. Dwa całe jajka i 1 żółtko roztrzep widelcem, domieszaj do masy pasztetowej. Przypraw ją na pikantnie solą i pieprzem. 

4. Foremkę keksową (ok. 35 x 11 cm) posmaruj tłuszczem. Oprósz bułką tartą. Napełnij masą pasztetową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Piecz przez 40 minut. Potem wierzch pasztetu posmaruj pozostałym białkiem i piecz go jeszcze ok. 20 minut

Duszony królik z cytryną i rozmarynemInteria Kulinaria
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas