Domowa pizza hawajska

Uwielbiana przez wszystkich, dobra zarówno na słodko, jak i wytrawnie – pizza. Ten wywodzący się z Włoch przysmak jest jednym z najlepiej znanych fast foodów na świecie. Oryginalna to ta na cienkim cieście, posmarowana sosem pomidorowym, obsypana mozzarellą i ziołami. Dzisiaj znana jest w różnych odmianach, z rozmaitymi dodatkami. Zamiast sięgać po pizzę kupioną w sklepie lub w osiedlowej pizzerii, przygotujecie ją samodzielnie, wykorzystując przepis na tradycyjny, neapolitański spód.

Podstawą każdej pizzy jest ciasto – odpowiedniej grubości i z właściwych składników. Włoska pizza jest cienka, z dobrze wypieczonymi brzegami i ciemniejszymi miejscami, przypalonymi od pieca opalanego drewnem. Poniżej przepis na typowy, neapolitański spód do pizzy.

Składniki dla: 5 porcji

Składniki

  • ½ l wody
  • 25 g soli
  • 2-3 g drożdży
  • 900 g mąki typu 00

Reklama

W wodzie rozpuszczamy sól. Dodajemy kilka łyżek mąki i drożdże, mieszamy do momentu, aż się rozpuszczą. Stopniowo dodajemy resztę mąki ciągle mieszając i ugniatamy ciasto, aż będzie gładkie i nie będzie lepiło się do dłoni. Przykrywamy i odstawiamy w suche i ciemne miejsce (najlepiej o temperaturze między 24-27°C) na 2 godziny. 

Pizza hawajska

Składniki

  • Koncentrat pomidorowy
  • Bazylia
  • Ananas w kostce np. marki Sandra
  • Kukurydza w puszce np. marki Sandra
  • Szynka
  • Tarta mozzarella
  • Sól, pieprz do smaku

Koncentrat pomidorowy mieszamy z bazylią, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Bierzemy kawałek ciasta na pizzę i rozwałkowujemy. Na ciasto nakładamy sos pomidorowy, mozzarellę, plasterki szynki, kukurydzę i ananasa. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 5-8 minut. Obserwujmy ciasto - kiedy wbijany patyczek będzie suchy, a brzegi ciasta dobrze wypieczone to można ją wyjąć. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje