Domowe bułki hamburgerowe
Przyrządzając domowe hamburgery często chcemy uprościć sobie pracę i sięgamy po gotowe bułki - niestety, sklepowe "gotowce" bywają nafaszerowane dodatkami, których w pieczywie być nie powinno. Wyjście? Bułki robione samodzielnie. Takie są zresztą najsmaczniejsze.
Ciasto
Wierzch
1. Do większej miski przesiewamy mąkę z dodatkiem soli, dodajemy mleko, wodę, suche drożdże, łyżkę cukru i łyżkę masła. Całość starannie łączymy. Ze składników zagniatamy ciasto, aż stanie się elastyczne i zacznie "odchodzić od ręki".
2. Z wyrobionego ciasta formujemy kulkę, zostawiamy ją w misce i przykrywamy czystą ściereczką. Pozostawiamy na godzinę, do wyrośnięcia.
3. Z gotowego ciasta odrywamy kawałki (6-7), tworzymy z nich lekko spłaszczone kuleczki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zakrywamy ściereczką i ponownie odczekujemy godzinę.
4. W miseczce rozkłócamy jajko, dodajemy łyżkę mleka, mieszamy. Masą mleczno-jajeczną smarujemy wierzchy bułeczek i posypujemy je sezamem. Pieczemy przez 15 min. w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.