Reklama

Reklama

Domowe bułki hamburgerowe

Przyrządzając domowe hamburgery często chcemy uprościć sobie pracę i sięgamy po gotowe bułki - niestety, sklepowe "gotowce" bywają nafaszerowane dodatkami, których w pieczywie być nie powinno. Wyjście? Bułki robione samodzielnie. Takie są zresztą najsmaczniejsze.

Ciasto

Składniki

  • 350 g mąki pszennej
  • 100 ml mleka 3,2 proc. (w temp. pokojowej)
  • 100 ml letniej, przegotowanej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 czubata łyżka masła

Wierzch

Składniki

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • sezam

1. Do większej miski przesiewamy mąkę z dodatkiem soli, dodajemy mleko, wodę, suche drożdże, łyżkę cukru i łyżkę masła. Całość starannie łączymy. Ze składników zagniatamy ciasto, aż stanie się elastyczne i zacznie "odchodzić od ręki".

2. Z wyrobionego ciasta formujemy kulkę, zostawiamy ją w misce i przykrywamy czystą ściereczką. Pozostawiamy na godzinę, do wyrośnięcia.

3. Z gotowego ciasta odrywamy kawałki (6-7), tworzymy z nich lekko spłaszczone kuleczki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zakrywamy ściereczką i ponownie odczekujemy godzinę.

4. W miseczce rozkłócamy jajko, dodajemy łyżkę mleka, mieszamy. Masą mleczno-jajeczną smarujemy wierzchy bułeczek i posypujemy je sezamem. Pieczemy przez 15 min. w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

Reklama

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje