Domowe burgery

Burgery wołowe to typowe danie kuchni amerykańskiej, które i u nas zyskuje coraz więcej zwolenników. Jego przygotowanie jest niezwykle proste.

Domowy burger zasmakuje każdemu
Domowy burger zasmakuje każdemu©123RF/PICSEL

Przygotowanie

Wołowinę oczyść z błon, pokrój na mniejsze kawałki i zmiel w maszynce.

Do mięsa dodaj przyprawę do grilla i dokładnie wyrób mięsną masę.

Pieczarki oraz cebulę obierz i pokrój w większą kostkę. Usmaż na rozgrzanym oleju. Następnie dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Odstaw do wystudzenia.

Uformuj cztery burgery jednakowej wielkości.

Ułóż je w rozgrzanym piekarniku i smaż na grillu przez 10 minut, przewracając co jakiś czas na drugą stronę.

Podczas grillowania posmaruj je sosem steak.

Plastry boczku również ułóż na grillu. Bułki przekrój na połówki, opiecz i posmaruj majonezem. Posyp rukolą.

W tym czasie na patelni rozgrzej olej i usmaż cztery jajka sadzone.

Gotowe kotlety ułóż na bułkach z majonezem i rukolą. Następnie połóż po dwa plasterki boczku, pieczarki i jajka sadzone. Wierzch hamburgerów przykryj pozostałą bułką.

Gotowe burgery zepnij długimi wykałaczkami i podawaj z frytkami oraz sałatką z kapusty.

Zmysłowe smaki: Wegetariańskie burgeryInteria.tv
Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas