Domowe hamburgery
Składniki na 4 porcje: 40 dag mielonego mięsa wołowego, drobiowego lub mieszanego; 1 żółtko; 1 duża cebula; 1-2 dojrzałe pomidory; 1/4 główki sałaty lodowej; sól; pieprz; 4 bułki z sezamem do hamburgerów (lub zwykłe kajzerki); 4 łyżki majonezu; 2-3 łyżki oleju do smażenia.

1 Cebulkę obrać, drobno posiekać. Mięso wymieszać z cebulką (można ją wcześniej zeszklić na łyżce oleju), doprawić solą i pieprzem, dodać żółtko i dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Sałatę umyć, osuszyć, pokroić w paseczki, pomidory pociąć w plastry.
2 Mięso uformować w okrągłe kotleciki i smażyć na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony. W tym samym czasie przekroić bułki i podgrzać na tosterze lub na patelni. Składać hamburgery, podawać na ciepło.