Domowe lody czekoladowe w rożkach

50 g czekolady rozpuść w kąpieli wodnej, odstaw do wystygnięcia.

Domowe lody czekoladowe w rożkach
Domowe lody czekoladowe w rożkachPicsel123RF/PICSEL

Składniki na 4 porcje:

  • puszka słodkiego mleka skondensowanego
  • 2 łyżki kakao
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 500 g słodkiej śmietany 36 proc.
  • garść orzechów do posypania

Sposób przygotowania:

1. 50 g czekolady rozpuść w kąpieli wodnej, odstaw do wystygnięcia. Pozostałe 50 g czekolady posiekaj na małe kawałki.

2. Mleko przelej do miski, dodaj przesiane kakao i wymieszaj. Kolejno dodawaj chłodną, ale jeszcze płynną czekoladę. Starannie wymieszaj na jednolitą masę.

3. Osobno ubij śmietanę na sztywno. Dodaj do miski z mlekiem skondensowanym. Delikatnie, najlepiej za pomocą drewnianej łyżki lub szpatułki, wymieszaj. Na końcu dodaj kawałki czekolady.

4. Gotową masę przełóż do formy keksowej wyłożonej folią spożywczą. Po wierzchu posyp pokruszonymi orzechami. Przykryj z góry folią i wstaw do zamrażalinika na noc lub przynajmniej na 5-6 godzin.

Czas przygotowania: ok. 50 minut

Ciasto z pianką i malinamiTV Interia
Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas