Domowe lody czekoladowe w rożkach
50 g czekolady rozpuść w kąpieli wodnej, odstaw do wystygnięcia.
Składniki na 4 porcje:
- puszka słodkiego mleka skondensowanego
- 2 łyżki kakao
- 100 g gorzkiej czekolady
- 500 g słodkiej śmietany 36 proc.
- garść orzechów do posypania
Sposób przygotowania:
1. 50 g czekolady rozpuść w kąpieli wodnej, odstaw do wystygnięcia. Pozostałe 50 g czekolady posiekaj na małe kawałki.
2. Mleko przelej do miski, dodaj przesiane kakao i wymieszaj. Kolejno dodawaj chłodną, ale jeszcze płynną czekoladę. Starannie wymieszaj na jednolitą masę.
3. Osobno ubij śmietanę na sztywno. Dodaj do miski z mlekiem skondensowanym. Delikatnie, najlepiej za pomocą drewnianej łyżki lub szpatułki, wymieszaj. Na końcu dodaj kawałki czekolady.
4. Gotową masę przełóż do formy keksowej wyłożonej folią spożywczą. Po wierzchu posyp pokruszonymi orzechami. Przykryj z góry folią i wstaw do zamrażalinika na noc lub przynajmniej na 5-6 godzin.
Czas przygotowania: ok. 50 minut