Domowe nuggetsy
Domowy fast food ma przewagę nad tym kupowanym "na mieście" - niewątpliwie jest zdrowszy i smaczniejszy.

Składniki
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 szklanka mleka 3,2 proc.
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mąki
- 150 g śniadaniowych płatków kukurydzianych
- oliwa
- przyprawa do drobiu
- sól, pieprz, kurkuma, curry
40 min
4
1. Pierś z kurczaka oczyszczamy, osuszamy, kroimy na niewielkie kawałki, posypujemy solą i pieprzem.
2. Płatki kruszymy w opakowaniu lub przekładamy do wysokiego naczynia i bardzo lekko blendujemy (powinny być rozdrobnione, ale nie sproszkowane).
3. Jajko, mleko, mąkę i przyprawy łączymy w osobnej miseczce, aż powstanie jednolita masa.
4. Kawałki kurczaka zanurzamy w powstałej masie pilnując, by pokryły się nią równomiernie. Następnie panierujemy je w płatkach kukurydzianych i na koniec skrapiamy lekko oliwą.
5. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, umieszczamy na niej nuggetsy, zapiekamy ok. 15 minut w temperaturze 200 stopni.