Domowy bulion

Czasami chcąc zaoszczędzić trochę czasu sięgamy po sklepowe kostki rosołowe. Trudno jednak nazwać je zdrowymi. Jak przygotować zdrowy bulion, który będzie bazą smacznej i pożywnej zupy dla całej rodziny?

Przygotowanie domowego bulionu wymaga cierpliwości, ale na pewno się opłaca!
Przygotowanie domowego bulionu wymaga cierpliwości, ale na pewno się opłaca!123RF/PICSEL

Kulinarni eksperci uważają, że sekret najlepszych dań tkwi w dobrze dobranych przyprawach. Jaki jest optymalny zestaw dodatków do bulionu? Najczęściej wymienia się ziele angielskie (jedno lub dwa ziarenka), liść laurowy, szczyptę soli morskiej bądź himalajskiej, pieprz, majeranek, tymianek, lubczyk oraz natkę pietruszki. Smak wzbogaci też dodatek podpieczonej na ogniu cebuli.

Wywar warzywny gotujemy około 40 minut, zestaw jarzyn to marchew, pietruszka, kawałek selera, odrobina pora, cebula, rozdrobniony ząbek czosnku.

Bulion mięsny należy gotować przynajmniej godzinę, jednak im dłużej, tym lepiej, regularnie usuwając tworzące się "szumy". Zdaniem mistrzów kuchni, minimalny czas potrzebny do ugotowania idealnego bulionu z mięsa lub z mięsa i warzyw to trzy godziny. Zasada długiej obróbki termicznej nie dotyczy wywarów rybnych, które są gotowe już po około 45 minutach.

Przepis na zupę krem z rzeżuchyInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas