Domowy chleb
Samodzielne wypiekanie pieczywa to zdrowsza alternatywa dla sklepowych produktów.

Dzięki temu, możemy w prosty sposób wpłynąć na prawdziwą unikatowość smaku naszych wypieków, dodając do nich przeróżne ziarna, nasiona słonecznika, pestki dyni, sezam, mak, czarnuszkę, a nawet suszone pomidory. Dodatkowym atutem domowego chleba jest brak zbędnych składników konserwujących, co wpływa nie tylko na nasze doznania smakowe, ale również i zdrowie.
Składniki
- 700 g mąki pszennej np. „Mąki na Chleb” Domowa Piekarnia
- 450 ml ciepłej wody
- 7 g suchych drożdży lub 20 g świeżych
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania
Przesianą mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy drożdże, sól, cukier, olej i wlewamy wodę. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut aż do osiągnięcia gładkiej i elastycznej konsystencji. Następnie odstawiamy w ciepłe miejsce , przykrywamy ściereczką i czekamy aż podwoi swoją objętość. Po wyrośnięciu znowu wyrabiamy ciasto i formujemy chleb. Przekładamy na pospaną mąką blachę i przykrywamy ściereczką, odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Wstawiamy chleb do nagrzanego piekarnika do temperatury 220 st. C. i pieczemy przez około 35 minut.