Reklama

Domowy keczup

Aby był zdrowy i smakowity należy przygotować go samodzielnie. Zdaniem tych, którzy próbowali - domowy keczup jest bez porównania smaczniejszy od gotowych wyrobów z buteleczek.

Składniki

  • słoiczek koncentratu pomidorowego (200 g)
  • 1 mała cebulka
  • 3-4 ząbki czosnku
  • około 1 i 1/2 szklanki zimnej wody
  • 1-2 łyżki oleju
  • pieprz ziołowy, sól
  • oregano
  • papryka ostra mielona
  • opcjonalnie:
  • odrobina chilli
  • tabasco
  • curry
  • zielona pietruszka do dekoracji

1. Cebulę drobno siekamy, ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. W rondelku lub na średniej patelni smażymy na oleju cebulę (do momentu zeszklenia). Pod koniec smażenia dodajemy zmiażdżony czosnek. 

2. Do podsmażonej cebuli i czosnku dokładamy koncentrat pomidorowy, mieszamy go i dolewamy powoli półtorej szklanki zimnej wody. Gdy sos się zagotuje, wsypujemy wszystkie przyprawy. Ponownie zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, studzimy. Powstały sos można zblendować, jeśli lubimy jednolitą konsystencję (bez wyczuwalnej cebuli).

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama