Domowy keczup
Aby był zdrowy i smakowity należy przygotować go samodzielnie. Zdaniem tych, którzy próbowali - domowy keczup jest bez porównania smaczniejszy od gotowych wyrobów z buteleczek.

Składniki
- słoiczek koncentratu pomidorowego (200 g)
- 1 mała cebulka
- 3-4 ząbki czosnku
- około 1 i 1/2 szklanki zimnej wody
- 1-2 łyżki oleju
- pieprz ziołowy, sól
- oregano
- papryka ostra mielona
- opcjonalnie:
- odrobina chilli
- tabasco
- curry
- zielona pietruszka do dekoracji
1. Cebulę drobno siekamy, ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. W rondelku lub na średniej patelni smażymy na oleju cebulę (do momentu zeszklenia). Pod koniec smażenia dodajemy zmiażdżony czosnek.
2. Do podsmażonej cebuli i czosnku dokładamy koncentrat pomidorowy, mieszamy go i dolewamy powoli półtorej szklanki zimnej wody. Gdy sos się zagotuje, wsypujemy wszystkie przyprawy. Ponownie zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, studzimy. Powstały sos można zblendować, jeśli lubimy jednolitą konsystencję (bez wyczuwalnej cebuli).