Domowy krem czekoladowy
Idealny do pieczywa lub jako dodatek do deserów. Smakuje wyśmienicie!
Sposób przygotowania
Orzechy uprażyć w piekarniku temperaturze 180ºC, przez około 10 min w międzyczasie mieszając. Pilnować aby się nie przypaliły. Przełożyć orzechy na ściereczkę, pocierając pozbawić brązowych skórek.
Orzechy przełożyć do malaksera i zmielić. Po kilku minutach powinny być płynne i dobrze zmielone.
W międzyczasie mleko podgrzać z cukrem, gdy się zagotuje, zdjąć z ognia. Gdy trochę przestygnie zalać połamaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać i dodać do orzechów, zmiksować. W trakcie miksowania dodać masło/olej i dalej miksować aż krem będzie jednolity.
Przelać krem do słoików i wstawić do lodówki, aby zgęstniał. Jeśli chcemy idealnie gładki, należy przecedzić go przez sito i dopiero wtedy przelać do słoików.