Reklama

Reklama

Domowy makaron

Nawet ten najbardziej żółty, z ośmiu lub więcej jaj, nie zastąpi wyrabianego ręcznie. Mowa oczywiście o makaronie, którego sztukę robienia domowym sposobem, skutecznie wyparły gotowe, dostępne w sklepach produkty. A szkoda, bo robienie makaronu jest prostsze niż nam się wydaje.

Składniki

  • pół szklanki mąki
  • jajko
  • masło
  • sól

Przesiej mąkę w kopczyk w pojemnej misce. Na środek wbij jajko, dodaj łyżeczkę masła i szczyptę soli.

Zagniataj ciasto, stopniowo dosypując mąki, aby miało twardą, nieco "papierową" teksturę.

Rozwałkuj na płasko, zwiń w rulon i krój nożem na dowolnej grubości paseczki. Wrzuć do wrzątku na około 3 minuty.

Podawaj z gorącym rosołem lub ulubioną zupą.

***

Zobacz także:


INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje