Zupa pomidorowa
Zupa pomidorowa jest jedną z najpopularniejszych i najbardziej lubianych zup na naszych stołach. Najczęściej przygotowuje się ją z ugotowanego dzień wcześniej rosołu. Zupa pomidorowa cieszy się zawsze uznaniem, ze względu na swoje walory smakowe i łatwość przygotowania.

Składniki
- 1 litr rosołu
- 1 szklanka passaty pomidorowej
- 150 ml śmietany
- 60 g ryżu
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- natka pietruszki do podania
Zupa pomidorowa - przygotowanie
1. Rosół podgrzać, dodać ryż i gotować 15-20 minut aż ryż zmięknie, dodać passatę lub przecier pomidorowy, zagotować.
2. W niewielkiej ilości zupy rozprowadzić śmietanę, dodać do garnka, dokładnie zamieszać, przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Jeśli zupa jest zbyt kwaśna dodać odrobinę cukru.
3. Podawać posypaną świeżą natką pietruszki.
Sprawdź też inne nasze przepisy:
Zobacz również: