Domowy paprykarz

Paprykarz z samych warzy to pyszne, proste i zdrowe smarowidło do kanapek, o wiele smaczniejsze niż jego sklepowe odpowiedniki - ma też zdecydowanie lepszy skład.

Zdrowa superprzekąska
Zdrowa superprzekąska123RF/PICSEL

Papryki myjemy, kroimy w paski, usuwamy gniazd nasienne. Cebule obieramy, myjemy, kroimy w krążki, a cukinie w plastry. Przygotowane warzywa smarujemy olejem (cienką warstwą) i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Zapiekamy w 180 stopniach przez godzinę.

Gotowe wyjmujemy z piekarnika, pozostawiamy do przestygnięcia, następnie umieszczamy w wysokim naczyniu i blendujemy. Dodajemy oliwki, łyżkę oliwy, sok z cytryny i przyprawy, miksujemy całość do uzyskania pożądanej konsystencji.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas