Domowy syrop na kaszel z miodu i goździków

Jesień to czas, kiedy znienacka może dopaść nas przeziębienie, które będzie nas męczyć tak, że uniemożliwi normalne funkcjonowanie. Oprócz osłabienia i kataru często doskwiera nam kaszel. To właśnie ta ostatnia przypadłość jest wyjątkowo dokuczliwa i jej chcemy się pozbyć w pierwszej kolejności. W takim wypadku najlepiej sięgnąć po domowy sposób, czyli syrop. Choć nasze babcie wierne są sprawdzonemu specyfikowi sporządzonego z cebuli, proponujemy lepszą i smaczniejszą wersję. Syrop z miodu i goździków nie tylko szybko łagodzi kaszel, ale zaliczany jest do naturalnych antybiotyków.

Goździki to jeden z naturalnych środków przeciwbólowych
Goździki to jeden z naturalnych środków przeciwbólowych123RF/PICSEL

Jak zrobić syrop z miodu i goździków?

Przygotowanie syropu z miodu i goździków jest banalne. Tak naprawdę potrzebne są tylko te dwa składniki, aby uzyskać naturalne remedium na męczący kaszel. Wystarczy wziąć osiem goździków, zemleć je w moździerzu i zalać w słoiku szklanką miodu. Powstałą miksturę należy dokładnie zakręcić i odstawić na dobę. Po tym czasie syrop jest gotowy do spożycia.

Niestety, goździki są bardzo aromatyczne w smaku i zmielona przyprawa nie każdemu może przypadać do gustu. Jeśli nie jesteśmy amatorami intensywnych specyfików, ale chcemy skorzystać z dobrodziejstw goździków, wystarczy umieścić je w miodzie bez mielenia. Po odczekaniu doby wystarczy je po prostu wyjąć.

Jak zrobić syrop na kaszel z cebuli?Interia Kulinaria

Jak stosować syrop z miodu i goździków?

Jeśli męczy nas kaszel - suchy albo mokry - to spożywanie syropu z miodu i goździków jest idealnym pomysłem. Najlepiej, aby dzieci spożywały nie więcej niż jedną łyżeczkę specyfiku dziennie, natomiast dorośli mogą zwiększyć częstotliwość do trzech dawek. Jednak warto pamiętać, aby nie spożywać syropu z miodu goździków bezpośrednio przed snem, ponieważ jego wykrztuśne działanie może utrudniać zasypianie.

Dlaczego warto stosować syrop z miodu i goździków?

Miód to dobry sposób na powracające stany zapalne
Miód to dobry sposób na powracające stany zapalne123RF/PICSEL

Dlaczego warto skorzystać z domowego syropu? Kluczem do sukcesu są składniki: bowiem miód od dawna zaliczany jest do naturalnych antybiotyków i remedium na wiele dolegliwości. Przede wszystkim jest doskonałym źródłem energii potrzebnej do walki z chorobami, a zawarte w nim związki chemiczne mają działanie łagodzące stan zapalny, co ułatwia pokonanie suchego kaszlu. Natomiast goździki są źródłem eugenolu - substancji o działaniu przeciwwirusowym i przeciwbólowym. Jego intensywny zapach ułatwia również oczyszczanie płuc i górnych dróg oddechowych z zalegającej wydzieliny.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas