Dorsz po grecku
Smaczna ryba na świąteczny stół.

Składniki
- 60 dag filetów z dorsza
- sok z 1/2 cytryny
- 4 łyżki oliwy
- kawałek (ok. 2 cm) imbiru
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 duży por
- 1/2 szkl. soku jabłkowego 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 10 dag selera
- 1 i 1/2 szkl. przecieru pomidorowego
- słodka papryka w proszku
- chili w proszku
- sól
6 porcji
Sposób przygotowania
Rybę skrop sokiem z cytryny i posól. Por oczyść, umyj, drobno potnij. Obierz i posiekaj: cebulę, czosnek i imbir. Smaż je na oliwie razem z porem przez 5 minut. Warzywa korzeniowe obierz, umyj i zetrzyj na tarce o dużych otworach. Dodaj je do podsmażonych składników. Podlej sokiem jabłkowym. Duś przez 20 minut. Dodaj przecier i przypraw na pikantnie solą, chili i słodką papryką. Na warzywach ułóż kawałki ryby i duś pod przykryciem jeszcze 5-7 minut.