Reklama

Reklama

Dorsz w sosie musztardowym

Delikatny sos musztardowy to doskonały dodatek do białych ryb. Pasuje też do jajek na twardo i podsmażanej kiełbasy.

Składniki na 4 porcje:


  • 60 dag dorsza
  • 1 mały słoik musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 cytryna
  • sól, pieprz, przyprawa ziołowa do ryb

Reklama


Przygotowanie:

1. Rybę oczyścić, podzielić na porcje, umyć, delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropić sokiem z połowy cytryny, oprószyć solą, pieprzem i ziołami do ryb. Ułożyć w naczyniu do gotowania na parze, ugotować.

2. W rondlu rozgrzać masło, dodać mąkę, zasmażyć, mieszając, żeby pozbyć się grudek. Podlać ok. 2 szklankami wrzątku, zagotować, dodać musztardę, sól, pieprz. Zabielić śmietaną.

3. Rybę podawać z sosem i plasterkami cytryny.

Dowiedz się więcej na temat: ryba

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje