Dorsz w sosie musztardowym
Delikatny sos musztardowy to doskonały dodatek do białych ryb. Pasuje też do jajek na twardo i podsmażanej kiełbasy.

Składniki na 4 porcje:
- 60 dag dorsza
- 1 mały słoik musztardy sarepskiej
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki śmietany
- 1 cytryna
- sól, pieprz, przyprawa ziołowa do ryb
Przygotowanie:
1. Rybę oczyścić, podzielić na porcje, umyć, delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropić sokiem z połowy cytryny, oprószyć solą, pieprzem i ziołami do ryb. Ułożyć w naczyniu do gotowania na parze, ugotować.
2. W rondlu rozgrzać masło, dodać mąkę, zasmażyć, mieszając, żeby pozbyć się grudek. Podlać ok. 2 szklankami wrzątku, zagotować, dodać musztardę, sól, pieprz. Zabielić śmietaną.
3. Rybę podawać z sosem i plasterkami cytryny.